.

Ben sana mecburum bilemezsin
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin
Ben sana mecburum bilemezsin
İçimi seninle ısıtıyorum. 
Şiir severlerin,  hatta bütün aşıkların ezbere bildiği bu şiir büyük şair Atilla İlhan’ ın gönlünden satırlara düşürdüğü muhteşem esrelerden biridir. İşte bu büyük şairi hüzünlü bir ekim günü kaybettik  10 ekim 2005.
 Köy romancılığının en önemli belki de en büyük yazarıdır Fakir Baykurt. Mutlak otorite ile köylülerin sorunlarını anlattığı Yılanların Öcü Romanını birçok kitapsever okumuştur. En azından sinemaya aktarıldığı birkaç versiyonunu mutlaka izlemiştir. Her dönemde geçerliliğini kaybetmeyen eserlerin büyük yazarı Fakir Baykurt’u da yine bir ekim günü kaybettik 11 Ekim 1999.
Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder,
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.
 Yaş otuz eş yolun yarısı belki de hepimizin otuzlu yaşlarda ağzımıza pelesenk olmuş bir cümledir.  Ama gerçekten otuz beş yaş yolun yarışımıdır. Büyük şair Cahit Sıtkı Tarancı hayata merhaba dediği bir ekim ayında kırk altı yaşında hayata veda etti 13 Ekim 1956.
Sürgün olarak geldiği Bodrum’u aşık olup bizlere şiirlerinde anlatıp sevdiren;  Mavi yolculuk ya da Halikarnas Balıkçısı denilince aklımıza gelen isimdir Cevat Şakir Kabaağaçlı.  Halikarnas Balıkçısının aramızdan ayrıldığı uçsuz bucaksız maviliklere uçtuğu aydır ekim. 13 Ekim 1973.
 Sayısız şiirleriyle edebiyat dünyamızın unutulmaz bir başka usta kalemidir Fazıl Hüsnü Dağlarca.  Büyük Usta da aramızdan sonbaharın bu hüzünlü ayında ayrılmıştır 15 Ekim 2008.  
  Hayatı boyunca yazdığı 312 eserin birçoğu yabancı dile çevrilmiş birçok çocuğun romanlarında hayal kurduğu,  bir başka dev yazardır Kemalettin Tuğcu. O da aramızdan solgun bir ekim günü ayrıldı 19 Ekim 1996.
 Atatürk’ e duyduğu derin sevgi saygıyı ve hayranlığı şiirlerine aktaran Cumhuriyet döneminin bir başka şairi Behçet Kemal Çağlar’ da 24 Ekim 1969 da hayata veda eden edebiyatımızın önemli bir ismidir.
Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde Malta’ ya sürgüne gönderilen, dönüşünde Osmanlının yıkılışına şahit olunca, ortaya koyduğu Türk İslam sentezli halk edebiyatını benimseyip milli duygularla yazdığı eserlerle Milli Edebiyatın kurucularından olan Ziya Gökalp de ekimin son günlerinde aramızdan ayrıldı 25 Ekim 1924.
 Edebiyatımızın bu önemli isimlerinden başka yakın zamanda kaybettiğimiz dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler 17 Ekim 2018 de öldü.
Edebiyat ve sanat dünyamızın bu değerli isimlerinden başka ekim ayında aramızdan ayrılan
Asala’nın hain saldırısı sonucu Viyana Büyükelçimiz Daniş Tunagil (22 Ekim 1975) şehit edilen,
Kurtuluş savaşının Önemli Komutanlarından Refet Bele’yi  (2 Ekim 1963),
6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ü ( 12 Ekim 1987).
Elim bir suikast ile hayata veda eden Prof. Ahmet Taner Kışlalı‘yı(21 Ekim 1999)
Siyaset Dünyamızın önemli isimlerinden Prof. Dr. Erdal İnönü’yü kaybettik 31 Ekim 2007.
Tarih sayfaları yine ekim ayına bir sevilen ismini vefatını daha kaydetti. Sinema ve tiyatronun sevilen isimlerinden Tarık Ünlü ‘de mücadele ettiği akciğer kanserine yenik düşerek hayata veda etti 1 Ekim 2019.
 Ekim ayında ve tüm zamanlarda aramızdan ayrılan sanat edebiyat, siyaset, askerlik dünyamızın önemli isimlerini rahmet ve saygıyla anıyor. Hepsine Allah’ tan Rahmet diliyorum. Kabirlerinde nurlar içinde yatsınlar.