Yaz aylarının en güzel yanı denize girmek ve piknik yapmak olsa gerek. Özellikle hafta sonları gelse de kendimizi denize atsak diye bakıyoruz ailecek.

Bu hafta da deniz keyfimizi Kepez plajında yapalım dedik. Gerçi deniz keyfimiz için Çanakkale’de favorimiz bu sahil. O sahil kenarındaki ağaçların altında birbirlerini rahatsız etmeden arabalarla denizinizin kapanmadığı güzel bir yerdir. Alan oldukça büyük ve her ağacın gölgesinde deniz keyfini yaşayanları görürsünüz.  Çoğunlukla piknikçiler pratik piknik sandalyeleri ve küçük piknik masalarıyla buldukları ilk ağacın gölgesine atarlar kendilerini.
 Bizim de pratik piknik sandalyelerimizin tek eksiği pratik bez piknik masasıydı.  Eşimde 5M Migros da kampanyalı bir piknik masası olduğunu söyleyince kaçırmayalım alalım dedik.  Eski adıyla KİPA alışveriş merkezi otoparkına yöneldik. Giriş deki güvenlik kulübesinin içinde ve dışında bulunan iki güvenlikçi güzel bir sohbet halindeydi. Bize bakmadılar bile
Giriş kapısına yönelen ilk yolda araç park edecek yer olmadığı için bir sonraki yola dönelim dedik ancak aracının bagaj kısmı Migros giriş kapısında aracın ön tarafı yolu kapatacak şekilde park etmiş şekilde yolu kapatan İstanbul plakalı bir araçla karşılaştık. Araç sahibi ve iki kadın aracın arkasına yanaştırdıkları üç adet alışveriş sepetini araç bagajına koymaya çalışıyordu. Yanlış anlaşılmasın ilgili kişiler çok yavaş ve rahat şekilde ürünleri tek tek (poşetlenmemiş şekilde) bagaja yerleştirdiler. Araçla kaldırım arasından geçmek imkânsız şekilde park ettiği için öncelikle hızlı davranacakları düşünerek beklemeye başladım. Bu arada eşim ve kızım Migros’ dan içeriye girdiler. Bu arada kızım kapıdaki güvenlik görevlisi hanım efendiye bir aracın girişi kapattığını müdahale etmesini rica etmiş. Güvenlikçi tek olduğunu ve müdahale edemeyeceğini ikinci arkadaşının gelmesinin gerektiğini söylemiş. Kızımda elinizde telsiz var lütfen çağırıp duruma müdahale eder misiniz? diye söylemiş. Ama güvenlikçi umursamaz bir edayla kafasını sallamış.  Onlar içeri girerken güvenlikçi ne yaptı bilmiyoruz ama ortalıkta fazladan hiçbir güvenlikçi yoktu.
Bu arada ben ve arkamda 5-6 araç sıra oluşturmuştu çoktan. Bu arada bazı araçlar ilerlemediği için korna çalmaya başladı. Bu arada yolu işgal eden aracın sahibi bu korna seslerini eliyle umursamadığını, işinize bakın dercesine hareketler yapmaya başladı. Bu arada alışveriş arabalarını toplayan iki Migros görevlisi de boşalan sepetli arabaları almak için saygısız araç sürücüsünün başında bekliyorlardı. Bu arada korna sesleri artmasına rağmen saygısız sürücü elini kulağına götürerek ukala bir tavırla ‘’sizi duymuyorum boş yapıyorsunuz‘’ diye yüksek sesle sıradaki sürücülere laf yetiştirdi. Bu gürültüye rağmen hala hiçbir güvenlik görevlisi ortada yoktu. Migros’un alışveriş sepeti toplayan görevlilere neden bu aracın yolu kapatarak geçişi engellemesine neden müdahale etmediklerini sorduğumda bizim yetkimiz yok güvenlikçilerin görevi dediler. Saygısız araç sahibi dakikalarca sonra aracını ağır ve umursamaz hareketlerle yoldan çekti. 
 Bir park yeri buldum hemen Migros’ dan içeri girerek kapıdaki iki kadın güvenlikçiye neden burnunuzun dibinde olay var adam girişi kapatmış neden müdahale etmiyorsunuz dediğimde. Bizim yetkimiz yok dediler. Nasıl yani Migros içinde olay var ve yetkiniz mi yok? dediğimde. Orya otopark güvenlikçileri bakıyor dedi. O zaman onları neden çağırmıyorsunuz dediğimde biz çağıramayız dedi (Çok ilginç). Neden güvenlikçi olmuşlar neden telsizlerini kullanmıyorlar. Onca korna sesi, gürültüye rağmen otopark güvenlikçileri hala ortada yoklardı? Kapıdaki kadın güvenlikçilere şikayetçiyim dediğimde; Yine saygısız bir edayla içeriye  Migrosa şikâyet edebilirsiniz diye cevap verdiler. Hatta ukalaca Emniyete polise de şikayetçi olabilirsiniz dedi. Bu cevap beni gerçekten hayrete düşürüp sinirlenmeme neden oldu. Ne demek polise şikayetçi ol dediğimde ‘’serbestsiniz şikayetçi olabilirsiniz’’ (Bana Polise şikayetçi olmam konusunda müsaade ettikleri için minnettarım) dedi. Peki siz güvenlikçi olarak ne işe yarıyorsunuz? Migros’ daki küçük bir müdahaleyle düzelebilecek bir olay için polisimi meşgul edeceğim bu nasıl bir cevap hemen şefinizi çağırın dediğimde yine beni başından göndermek, durumu savsaklamak için beni içeriye yönlendirmeye çalıştılar. Ben şefin gelmesi konusunda ısrarcı olunca; bir tanesi benim cebimi açmıyor sen ara bari şeklinde bir yaklaşımla şefini bir zahmet çağırdı.
Bir dakika sonra şef geldi sorunun ne olduğunu sordu. Olanları aynen olduğu gibi kendisine tekrar anlattım. Önce bizim araç sahiplerine müdahale hakkımız yok dedi. Nasıl yani herkes istediği yere istediği gibi park edip yol kapatabilir mi ve siz kurum içi basit bir sorunu çözemeyecekseniz burada ne iş yapıyorsunuz dediğimde verdiği cevabın saçmalığı karşısında biran duraklayıp haklısınız dedi.  Şef haklılığını adeta ifade etmek için ‘’bu tür saygısız sürücüleri engellemek için duba çaktıklarını ama gene de engel olamadıklarını söyledi. Bu nasıl bir yaklaşım anlamadım. Eğer Migros güvenlikçileri bu durumlara engel olamıyorlarsa bence hiç orada durmasınlar herkes kafasına göre takılsın kuralsız, düzensiz, keyfine, kafasına göre araç park etsin yolu kapatsın diğer müşterileri mağdur etsin. Onlar güzel elbiseleriyle sorunu sadece izlesinler ama manyetik kapıdan geçerken bir anahtarlık ya da 2-3 metal para için bütün ceplerini boşaltarak düzeni, güvenliği sağlasınlar.
Peki eğer müşteriler alışveriş arabalarını otopark içindeki araçlarının yanına götürüp boşaltmayacaksa herkes kapı ağzına aracını getirip diğer yaya ve araçlı müşterilere engel olacak şekilde, herkes bunu yapmalıdır. Görevli güvenlikçilerin iki üç cümlelik uyarısıyla çözümlenebilecek bir konu onlarca müşterinin mağdur edilmesine tercih ediyorlarsa bence Migros bu müşteri yaklaşımını gözden geçirmelidir. Bir de güvenlikçilerinin görev ve yetkilerini iyi belirlemeli ve müşterilere hitap konusunu tekrar bir gözden geçirmelidir.
 Bu arada eşim ve kızım alışverişi tamamlayarak döndüler. Şefe durumu Migros şikyet hattına bildireceğimi ve gazetedeki köşemde yazacağımı ifade ettim. Siz bilirsiniz demekle yetindi. Eşim hemen telefon ile Migros hattında bir şikâyet oluşturdu. Bende buradan yazıyorum. Bu güvenlikçi kardeşlerimin bu konularda daha hassas olmalarını hitabetlerine dikkat etmelerine rica ediyorum. Migros’un kurumsal yapısıyla bu ve benzeri konular için çözümler geliştirmelidir. Bu tür olaylarda birtakım uyarılarla çözümlenebilecek konularda Migros’un bu sorumlu arkadaşların işlerine son vermek gibi çözümlere gitmelerini hiç tasvip etmem.
Bütün bunları dile getirmemdeki amaç toplum içinde saygısızca kuralsızca davranan bencillere, saygısızlara prim verilmesi, bunlarla mücadele edilip genel kurallara uyması sağlanacakken, olaylardan mağdur olanlara saygısız kötü yaklaşımlarla sindirilmeye çalışılması gerçekten anlaşılır gibi değil. Biz düzeni bozanlarla uğraşamıyoruz çözüm üretemiyoruz. Ama bu durumlardan rahatsız olanların sesini duyulmaz hale getirirsek sorun görünmez mi yaklaşımını mı yapmalıyız. Böyle yaklaşımlarla toplumu hiçe sayan kurallara uymayanların bencillerin birkaç kişi iken gerekenlerin yapılmaması nedeniyle sayıların artması ve toplum düzeninin giderek çekilmez hale gelmemesi içindir.  Lütfen bencillik yerine empati yapabilen ve topluma saygılı ve nezaketli bireyler ve toplum için hep birlikte el ele verelim. Saygılarımla