Yerel seçimlere çok az zaman kaldı. Sayılı günlerin olduğu mahalli idareler seçimleri için geri sayım başladı. 

Şehrimizi de yakından ilgilendiren bu seçimde 4 dönemdir belediye başkanlığını yürüten Sayın Ülgür Gökhan’ın aday olmadığı seçimde, boşalan koltuğa acaba kim oturacak?

Belediye Başkanlığı için özellikle AKP ve CHP de birçok ismin adı geçiyordu.  Ama Çanakkale Belediye başkanlığı için ilk adaylık açıklaması İyi Partiden gelmiş Sayın Burak Kunt ‘un adaylığı kesinleşmişti.

Daha sonra CHP adayı Sayın Muharrem Erkek’ in adaylığı açıklandı.

En son olarak büyük bir aday tanıtım toplantısıyla AKP adayı da belli oldu.  Bir önceki dönem AKP Çanakkale millet vekili olan bu Sayın Jülide İskenderoğlu belediye başkan adayı olarak ilan edildi.

 Bu seçim oldukça başa baş geçeceğine dair bazı emareler var bunları sizlerle paylaşmak isterim. Sayın Ülgür Gökhan bana göre vasat bir belediye başkanlığı yapmış olsa da (Çözüm üretmediği birçok konu hala bir kenarda bekliyor) Çanakkale seçmeninin genel yapısı muhalefet yapılı bakış açısında bu nedenle iktidara karşı muhalefet oyları sayın Ülgür Gökhan’ın adaylığı altında toplanıyor seçimi açık ara kazanıyordu. Ama bu sefer de böyle mi olacak zaman gösterecek.

Neden mi böyle diyorum. Çünkü CHP de sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ nun en çok eleştirildiği konulardan biri olan aday belirleme tarzıyla ilgiliydi. Büyük kongrede seçilen yeni Genel Başkan Sayın Özgür Özel aday belirleme süreçlerinde her yerde ön seçim yapılacağını kamuoyuna açıklamıştı. Seçimi kazandıktan sonra ön seçimden bazı yerlerde çark edilerek anket merkez yoklaması vb. şeklinde aday belirleme süreçlerinin de olacağı bir anda gündeme geldi. Sayın Ülgür Gökhan’ın aday olmayacağını açıklamasından sonra birkaç aday adaylığını açıkladı. Bu konuda Türkiye genelinde de, Çanakkale de ön seçim yapılması bekleniyordu.  Ancak Ankara’da siyasetin kapalı kapılarının arkasında neler olduysa bir anda ön seçim den vaz geçildi.

Görüşüp konuştuğum birçok CHP li üye, delege hatta CHP li seçmende  bir hayal kırıklığına neden oldu. Zira Çanakkale teşkilatının yakından tanıyıp sevdiği başta İrfan Mutluay gibi aday adayları arasında şaşkınlığa ve tepkiye neden oldu. Hatta bu konuda  İrfan Mutluay demokrasi yürüyüşü yaptı. Ama CHP Çanakkale teşkilatın da çok geçerliliği olmayan ancak CHP genel merkezinde daha çok kulisi olan Muharrem Erkek’ in adaylığının açıklanması görüşüp sohbet edebildiğim  CHP lilerce çok da heyecan yaratmadığı gibi bir çok kişide tepkilere neden olmuş.  Görüştüğüm birçok CHP li şunu söyledi üye bazında Çanakkale de ön seçim yapılmalıydı Ön seçimden kim çıkarsa arkasında olurduk. Ama bizi hiçe sayarak adeta önümüze zoraki konulan bir adayı destekleme konusunda düşünüyoruz diyorlar ve  oldukça büyük tereddüt yaşıyorlar. Bunun bir sebebi de teşkilatça sevilen ve  belediyecilik geçmişi olan dürüst çalışkan olarak bilinen Sayın İrfan Mutluay’ ın  yerine, Muharrem Erkek’in Çanakkale teşkilatına mesafeli oluşu, adaylığının  yukarıdan gerçekleştirilmesi, şimdiye kadar Çanakkale için yaptıklarının  sınırlı  oluşu  Bu seçimde CHP yi kalesi olarak gördüğü Çanakkale de  işini oldukça zora sokacağa benziyor.

AKP adayı Sayın Jülide İskenderoğlu ise kendisinin daha önce Çanakkale teşkilatında kadın kolları başkanlığı yapması, iletişiminin iyi olması kadın olması hasebiyle ailelere misafir olabilmesi  özellikle kadın seçmenlerce tanınır olması bir avantaj olsa da ülkenin özellikle ekonomik krize, anayasa mahkemesi ile ilgili ortaya çıkan krize ve iktidarın bir çok tartışmalı temel sorunlarına rağmen AKP nin Çanakkale belediye başkanlığını kazanmasına her zamankinden biraz daha fazla yakın olduğu söylenebilir. Çünkü sadece CHP’deki ön seçim krizinden kaynaklı seçmenin küskünlüğü kırgınlığı seçimin son anına kadar devam etmesi halinde sandığa gelmeyerek tepki koyması ya da oyunu tepki olarak İyi parti adayı Sayın Burak Kunt’a vermeleri halinde seçimin gidişatı bir anda değişebilir.

Tabii ki Muhalefet cenahında bulunan iyi Parti seçmeninin tavrı da belirleyici olacak. İyi parti seçmeni kazanması muhtemel CHP adayı yerine ne olursa olsun partilerinin adayını destekleyecek olurlarsa 2-3 puanlık bir muhalefet oylarındaki oy kayması bile bütün dengeleri altüst edebilir.

Seçim Sayın Muharrem Erkek ile Sayın Jülide İskenderoğlu’ nun arasında kıyasıya bir mücadeleyle geçeceğe benziyor.  Tabi ki adayların acil ve uzun vadeli projeleri de seçmen üzerinde etkili olacaktır. Adaylar şehrin gerçek problemlerini tespit edip gerçek çözüm projeleri de seçime etki edecektir. Adaylar Sayın Ülgür Gökhan gibi Otopark ve trafik gibi acil ve büyük sorunlarını görmezden gelirler ve gerçek çözüm önerilerini Çanakkalelilere anlatamaz ve nasıl yapacakları konusunda ikna edemezlerse hassas bir dengede olan Belediye başkanlığı sürprizlere gebe olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle teşkilat desteği sorunu yaşayan CHP gibi ülkede yaşanan büyük krizlerin etkileri AKP adayını zorlarken her geçen gün kan kaybetmekte olan İyi partinin adayı içinde çok zorlu bir seçim sürecinin yaşanacağı aşikâr. Hatta kırgın olası bir bağımsız bir adayın çıkması da bütün hesapların tekrar yapılmasına neden olabilir. 

31 Mart akşamına kadar neler görüp yaşayacağız. Seçilecek adayın yıllardır kapı arkasına süpürülen birçok sorunu hızla ve kısa sürede çözmesi, şehrimize hayırlar getirmesi dileğiyle tüm adaylara başarılar diliyorum. Tüm Türkiye de adil, dürüst, kavgasız, sorunsuz güzel bir seçim yaşamak dileğiyle.