Bu hafta Sayın Hülya Esen’in TON TV’de Gündem Programında 15 Mayıs 2022 Pazar günkü misafir programında Sayın Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın Bozcaada hakkındaki yorumları.

1-       Bozcaada’nın yüzyıllardan beri esas geçiminin bağcılık olup, dünyada dahi lezzetine erişilmemiş olan Çavuş üzümünün coğrafi işareti Bozcaada çavuşu olarak işaretlenmiş olup, devamının zahmetli olduğu her çukurun başına yılda en az 30 kere gelindiği şarapçılığında çok yüksek vergilendirilmiş olup, bağcılıkta kullanılan her türlü malzeme ve işçiliğin arttığını yine de ileri yaşta olup mevcut bağların devamı olduğunu vs. bilgiler arz etti.

2-      Adanın aynen bu halinin büyük oteller olmayıp pansiyonculukta devamını, büyük lokantaları olmayıp, aynen sokak aralarında ki masalarda ki lezzetler, eğlenceler batı ucundaki güneşin batışının seyri 4 tarafında ki el değmemiş doğal koyların mevcudiyet rüzgar ne kadar kuvvetli eserse essin diğer taraftaki koylara çok rahat girilebileceğini vs. avantajlarını da arz etti.

3-      Adanın su ihtiyacının denizden (Odistile Yoluyla) baharlaştırılarak bunun içinde çok büyük enerjiye ihtiyaç olduğu bunun için doğadan güneş ve rüzgar enerji sistemleri oluşumu ile arıtma tesisi yapılması adanın yapılan kanalizasyon sistemini tek hattan dışarı verildiği bunun için arada bir Ankara’ya gidip Sayın Çanakkale Ak Parti Milletvekili Bülent Turan ile görüşüp, her ne kadar siyasi farlılığımız olsa da projeleri çok olumlu görüp bu husustaki yardımlarda bulunacağını esirgemeyeceğini arz etti.

4-      1915 Köprüsü hakkında bizim köprüye karşı değil yapılan anlaşmalara karşı partimizin siyasi görüşünde olduğunu ancak adamız için bilhassa İstanbullu misafirlerimiz için ulaşmada büyük kolaylık sağlandığı yine en pahalı olayında zaman olduğundan ve ada hakkında ve kendine sorulan özel sorular içinde partisinin üst düzey yöneticilerinin kararına bağlı olduğu.

5-      Şahsen 1966 yılından beri ada damadı sayılırım. O zamanlar bağlar insan gücüne bağlı şaraplık üzümler (traktör yok) eşek veya katır sırtında şarap mağazalarına saatler süren sıradan sonra teslim edilir. Sofralık üzümler deniz araçları ile yakar, Necdet, Osman ismini hatırlayamadığım kaptanlarla Kilitbahir’de kamyonlara yüklenip İstanbul’a giderdi. Trakya’dan gelenler arabalılar henüz yok İzmir’e Çanakkale’den değişimle adamda saat yok boğazdan geçimin bir sigara içimi (15 dakika) zamanlar sigara içimine bağlı idi. Ayrıca bağ bozumunun yoğunluğundan pili enerjisi bitmiş olanların ölüm haberleri duyulurdu. Bağ bozumu denildiğinde o zamanın eskileri ne bağ bozumu ne insan bozumu derlerdi. Yalnız şu var ki Ramazan Bayramı için misafir olanlardan bir sütlaç yedim 45 liramı aldılar. Kimse enayi değil bir zaman Laleli piyasası döviz girdisi bakımından önemli iken Rus müşterileri başka pazarlara kaçırdılar adamız halkına selamlar.