Sayın okurlarım 33 senedir borsaya gönül vermişim. Emekli olup Balıkesir Tuğra Menkul değerlerde başladım.

 

  1. Emekli ikramiyemi değerlendiriyordum. Giriş katında iskemleler dizili biz müşteriler masalarda 4 veya 5 görevli bayan o zaman şirket sayısı azdı. 5 adet bayan er kişi bir ben gurubumuz vardı. Belki Türkiye’nin en ucuzları idi. Banka görevlileri de olup tekrar seans açılana kadar salonda tanışıyorduk. Bir Cuma günü görevli kızlara namaza gidiyorum dedim. Elif isimlisi bizim içinde dua et dedi. Hafta başı Pazartesi Elif Necdet Bey senin duan tuttu. Nişan oldum diyor. Bende sorma dedim. Öne alıp evvela senin için dua ettim. Tam kızım için edicem sayın hoca efendi acelesi neydi bilmem amin deyiverdi. Eyvah benim kız kaldı deyince gülüşmeler oldu. 1994 krizi borsada beslenen paralar dövize gitti çok zarar ettik. 1998’de Çanakkale’ye geldim. Eti borsa açıldı. Daha sonra şimdi ki Oyak Menkul Değerler emniyet karşısında ki yeni binada hizmet veriyor.
  2. 2022 yılı ekonomi güzel gidiyor. 52 adet yeni şirket borsaya kote oldu. Dövize karşı çok büyük önlem alındı. 6 milyonun üzerinde borsa yatırımcısı olduğu 3 adet borsa işlemlerini şerit halinde sunan devamlı ekonomistlerin sıra ile yorumlarını yaptığı ekonomi kanalı mevcut olup, bilhassa son zamanlarda borsa istikrarlı bir şekilde yükseldi. İyi güzelde yeni yılın girmesi ile hemen her gün yeni şirketler üçer gün talep toplama esasları dolayı sonunda hisseler işlem görmeye başlıyor.
  3. Yeni giren şirketler önemli bir borsada dolaşan paraların önemli miktarını emiyor. Bazı aracı kurumlar elinde ki mevcut hisselerin önemli kısmını satıyor alıyor. Yatırım fonları kuruluyor. Çok büyük paralar dönüyor. Böylece borsa ekonomide üçüncü ayak oluşturuyor. Ülkelerde ekonomik krizler dövize bağlı oluyor. Merkez bankamız olsun diğer ekonomi kurmaylarının bütün görevleri paranın dövize gitmesini önlemek ve ülkemiz bu konuda adeta meydan savaşı veriyor. Ayrıca 1990’lı yıllarda ihracatımız çok az olup, dövizi İMF’ye çok ağır faizler karşılığı sağlıyorduk. Ülkemize gerekli yatırımları yapamıyorduk. Şimdiki TC Devletimiz çok büyük ustalıklarla İMF sarmalında kurtarmış olup, onlara giden paralar yollar tüneller, köprüler, toplu konutlar, vatandaşlara sosyal yardımlar oluyor. Artık insanlarımız bilhassa bayanlarımız konut sahibi olacağına inanmışlar olarak adet gözleri parlıyor. Selam ve saygılar.