Sayın okurlarım ülkemiz ABD’den 14 ürünün coğrafi tescil ürününün onaylandığının yayınlaması üzerine bugün 8 Eylül Cuma namazımı dışarıda kıldım.

 

  1. Hava çok sıcak sokağımızda kazı çalışmaları risale boru hatları çok sıkı çalışmalar yapıyor. Haberleri izliyoruz. Program spikeri İrfan Donat hemen her gün konularla ilgili uzmanlarla yapılan yorumlardan
  2. Ülkemiz de yetişen her türlü üründen coğrafi tescile layık o kadar bol ürünümüzün mevcudiyetine önem verilerek uluslararası arenada AB Devletlerinden coğrafi tescile gerekli sistemin kurulmadığı bu ürünlerin gerekli tanıtımı ve denetiminin yapılmadığını işin uzmanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu bu konularda çok önemli ve açıklamalı bilgiler vermiştir. Ayrıca tescilli ürünlerin devamlı takibi ve denetimi yapılması olduğu
  3. Allah ülkemize öyle bir hususiyetler vermiştir ki her santimetrekare toprağının da ayrı bir özelliği olduğudur. Bu gibi özellikler ileri ülkeler statüsünde olan ülkelerde dahi yoktur.
  4. Gökçeada da çalışırken bazı Rum vatandaşlar yurtdışına çalışmaya gitmişler. İzinli gelip de karşılaştığım oo vasil efendi yurtdışı nasıl memnun musunuz dediğimde hiç benzer mi dedi. Et alıyorsun pişerken kokmuyor. Ama burada eti pişirirken evin her tarafını kaplayan bir kokusu vardır dedi. Diğer sebze yemeklerinde mis gibi kokan bir kokusu evi kaplar. İnsanın bu kokuları duymasında duyularında özel bir koku vardır. Diyor ilimiz Çanakkale’nin de çeşitli bölgelerinde yetiştirilen meyve ve sebzelerin artık kokusu kalmamış olup, yeni yetişen manavlarımız da sağlanma yüksek rakamlı fiyatlar meydana geliyor. Çarşıya bir gidip gelme 17+17=34 lira mahalle manavı bunu hesaplıyor.
  5. Artık birçok meslekler olsun meyve ve sebzecilik olsun normalin çok üzerinde fenni gübre kullanılıyor ayrıca yeni yeni çıktı meyveleri ve domatesleri renklendirme iyice ham iken renklendirerek olgunmuş gibi gösterebilmek hiçte iyi bir şey değil. Ayrıca ekmeklerde nasıl maya kullanılıyor 2 gün geçince ekmekler hemen küflenmeye kararmaya başlıyor. Sayın ilgililer seçimler yaklaşıyor diye aman bir tatsızlık çıkmasın diye denetimlerinizi sıklaştırın bilhassa ekmekler hamurken birbirine neredeyse yapışık pişirilmekte olup yan kenarlar beyaz kalıyor. Nerede o İstanbul halk ekmek fırıncıları fırından çıkarken mis gibi çıtır çıtır tam bir francala ekmek ilimizde kaç fırın var hepsinden birer numune alacaksın tam ekmek özelliklerini taşıyan ekmek maalesef bulamazsın. Pazar da bilhassa zeytinciler koyuyorlar ince tuzu tuz zehri ilimizde denetimlerin arttırılması bilhassa gayri sıhhi müesseseler sınıfına giren gıdalarımızın sık sık denetlenmesi tavsiyeleri ile. Selamlar ve saygılar.