Sayın kıymetli okuyucularım tabii geçmişi bilmeden bazı çok çeşitli fikir ve yorumlarla karşılaşıyoruz.

 

  1. Bende bu konuların belgelerle veya içinde yaşadığım konuları size aktarmaktan bilgilendirmekten son derece memnuniyet duyuyorum.
  2. Gökçeada sağlık teşkilatında çok sık değişiklikler olduğundan önemli konuları bana arz etmektedirler. Böyle olunca 2 gün önceden İl Sağlık Müdürlüğünce telefondan arandım. Sayın Sadettin Bey İdari ve Mali Müdürü bana Necdet Bey 01.01.1983 gününden itibaren Sağlık Teşkilatında çok büyük bir statü değişikliği olmuş olup bu tarihten itibaren bütün özlük hakları müdürlüğümüzce yapılacaktır. 13 adet civarında bulunan aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından Rusya’da yapılacak ve +4 derece özel aşı nakliye araçları ile bölge ana depolarında muhafaza edilip, ihtiyaçlar buradan temin edilecek. Yine özel aşı kapları ile 2 hanelik köye bile bu kaplarla muhafaza edilerek ve zincirin halkası en küçük bir ihmale uğramayacaktır dedi. Ayrıca çocuk ana rahmine düşüşünden itibaren gebe takipleri sonuna kadar ilgililerce yapılacak. Köylerde sağlık evleri teşekkül ettirilerek her 5 veya 6 köyün aşılamaları bunlar tarafından yapılacak. Eğer buralarda herhangi bir virüse bağlı kızıl, kızamık, suçiçeği vs. gibi hastalık meydana çıkarsa ilgililer hakkında derhal soruşturma başlatılıp kayıtlar incelenecek sorumlulara gerekirse bazı cezalar verilecektir dedi.
  3. Buran anlıyoruz ki ülkemizde 5 yıllık kalkınma projeleri mevcut olup günü geldiğinde bu projelerin hayata geçirilmiş olmasıdır. Daha önceleri aşılar Refik Saydam Merkez Enstitüsünde imal ediliyordu. Her kuruluşta buzdolabı mevcut olup ayrıca bölgeler şehir içi jeneratörlerce enerji sağlanıyordu.
  4. O gün doğanlar bugün 40 yaşlarında olup daha önceleri geçirilmiş kızıl, kızamık, suçiçeği gibi virüs hastalıkları kısırlık, işitme kaybı vs. gibi araz bırakıyordu. Hemen hemen bütün illerimiz enterkontinantel sistemle enerji sağlandığından aşıların muhafazası çok güzel yapılıp en küçük bir problem yoktur. Her gün gelişen yepyeni bir sağlıklı nesille yaşıyoruz. Korucu hekimlik ile tedavi hekimlikler görevlileri ve iş yerleri modern şekilde gelişmektedir. Sağlıklı günler dileği ile selamlar.