Sayın okuyucularım. 29 Aralık 2022 Perşembe günü dünya futbolunun efsane ismi Pele bu dünyadan ebedi aleme göç eyledi.

 

  1. Dünya kuruldu kurulalı tek bir kişiyi dahi gücendirmeyip herkesin güven ve sevgisini kazanmış ülkesini tek başına bütün uluslararası üst düzeye taşımış futbolu adeta çok büyük bir sanayisi haline getirmiş yine ondan ilham alarak onu taklit etmeye çalışan birçok yıldız futbolcu yetiştirmiş. Dünya kupası denilince akla ilk gelen Brezilya olurdu. Onu seyretmek kendini bütün negatif düşüncelerden arındıran en psikolojisi bozul insanları dahi o maç sonu son derece en iyi tedavi görmüş hale gelirdi. Böyle biri asla yetişmeyeceği kanaatindeyim.
  2. Şahsım olarak beni en çok onurlandıran gururlandıran Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brezilya’da olup 3 Ocak 2023 Pele’nin cenaze törenine katılacağıdır. Ülkemiz olarak dünyanın öbür ucunda ki birinin cenaze törenine katılmak Allah’ın lütfu ihsanına ermiş olarak görünür. Ülkemizin 2023 yılını çok başarılı şekilde geçireceğinin en önemli başlangıcı olacağının en güçlü delilidir. Mübalağa etmiyorum.
  3. 1962 yılı İzmit Köseköy roket taburunda askerdim. Arada ailemden mektup gelirdi. İşlerin bozuk gittiğinden haberlerine üzülürdüm. Fakat dünya kupası maçları vardı. Bilhassa Halit Kıvanç’ın öyle bir naklen anlatışı vardı ki seyrinden o derece zevk alamazsın. Bu maçlar radyolardan naklen verilirdi. Benim için en büyük moral kaynağı olurdu.
  4. Sayın okurlarım birden aklıma geldi. İnşallah şu an 60 sene önce oynanan dünya kupası maçını ve dünya şampiyonu olan Brezilya’dan Milli Takımından şu an acaba kaç futbolcusunu sayabilirim. Bu Pele’ye olan sevginin saygının en büyük belgesi olup inşallah örnek emsal teşkil etsin. Net ve kati olarak Brezilya 1962 Dünya Kupası Şampiyonu isimleri bekler. Djalma Santos, Niltonsantos diğerleri Didi, Vava, Pele sağaçıkları olup Sayın Halit Kıvanç’ın birinci gol sağ açık Gariçha ikinci gol birinci golün tıkışının aynısının kopyası olup, dünya şampiyonu oldular. 6 adet futbolcusunu saymam bile 83 yaşında bir kişi olarak büyük bir başarıdır. Gariçha hiçbir okul görmemiş olduğu o yılın samba kraliçesi ile gününü gün ettiği ve bu başarısını katiyen kullanamadığı bilinir.
  5. Sayın okurlarım Pele’nin ölümü dolayısı ile sizleri 60 sene önce oynanan bir maça götürmüş oldum. 25 Ekim 2022’de aramızdan ayrılan Halit Kıvanç’ı da hatırlattığım için çok büyük mutluluk duydum selamlar.