Sayın okurlarım Sayın Afet İnan hanımın anısına 1935 yılında yayınladığı bir okuma parçasından 1935 yılında Türk Tarih Kurumu arzuları ile tarihi bir gezi tertip etmiştim.

 

  1. Atatürk’ten aldığım müsaade ile programımızda ilk uğradığım Anafartalar ve Conkbayırı olmuştu. 20 yıl sonra bir savaş meydanında dolaşmanın heyecanını duyuyordum. Toprağa basmakla aziz şehitlerimizi rahatsız etmekten korkar gibi idim. Hakikaten ayaklarımıza ilişen bir konserve tenekesi, bir mermi parçası ve ayakkabılar içinde insan kemiklerine rastlamamak mümkün değildi. Bu topraklarda kanlarını döken vatan müdafilerinin gönüllerde yaşayan hatıralarına saygı ve ruhlarının şad olmasına dua ederek ayrılırken mütevazi Mehmetçik abidesi karşısında yükselen yabancı abidelere de hayranlıkla bakmıştım.
Bu seyahat dönüşü Atatürk’e ihtiraslarını anlatırken bizimde orada niçin büyük bir abide yapılamadığını sordum. O bana şu cevabı vermişti. Evet, doğru bizde Mehmetçiğimizi anmak için büyük çok büyük abideler yapmalıyız. Fakat bu bir zaman ve imkân meselesidir. Ancak tahmin etmek için söyleyeyim ki bu toprakların Türk hututları ile kalması ile Mehmetçik en büyük abideyi kurmuştur.
  1. Sayın okurlarım Sayın Afet İnan 20. Senesinde böyle birçok değerli abideyi arzulamıştır. Fakat bir 20 sene geçip 1955-1960 arasında böyle bir abidenin yapılmasına esas büyük takımlar ara ara Mehmetçik abidesi yararına özel maçlar yapıyorlardı ve abide öyle bir yapılmaya başlandı ki denizden 45 metre yüksekliğinde ve kendisi de 45 metre 90 metre ve abide tamamlandı. Evet daha sonraları belediyelerin gelirleri arttı. Bazı belediyeler bilirkişilerden gerekli bilgileri alarak oranın şehitliklerini hep ihya ettiler. Her geçen günlerde de o beldeleri sık sık gezi turları düzenlenerek olsun çok önemli ziyaretçilerin ziyaretine açık tutulmaktadır. Otelci bir arkadaş var geçen 2 sene önce Kahramanmaraş belediyesi her hafta 40 kişilik bir meraklı kadrosuna otel masraflarını da şahıslara ödüyormuş. Şehitleri hep ziyarete geldiler sanıyorum. Ülkemizin birçok illerinin öğrencileri de toplu halde gelerek şehitlikleri ziyaret etmişlerdir ve hala ediyorlar.
  2. Her sene 10 Ağustosta anma törenleri düzenlenir. Önceleri İl Müftülüğünce Cuma günleri birkaç hafta cemaatten para toplanır, müftülükçe ikramlar yapılır, etraf köylerin de yardımı ile hasırdır, halıdır, kilimdir uygun ağaçlar altında bir meydanda ülkenin hafızları da davet edilir. 15 sene kadar evveldi. Çardak kurulmuş ilimiz koro şeflerinden Sayın Mehmet Gören ilahi grubunu yönetiyor. Çardak kurulmuş Sayın Amir Ateş grubundan Kadir Konya ve daha üç kişi Yıldırım Gürses’in ilahisi okunuyor. İlahide tekbirler var tam okunurken Sayın İsmail Coşar ‘’Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor’’ diye öyle bir kasideyle başladı ki herkezin adeta tüyleri diken diken oldu. Son senelerde jandarmaya ait tesislerde yapılıyor. Afet İnan’a Fatiha arzuları yerine gelmiştir.