Sayın okurlarım maalesef uzmanların açıklamalarına göre bireysel insan toplumsal olaylarda çok değişik oluyormuş.

 

  1. Ömründe bir tavuk kesemeyen insan toplum olaylarında adam öldürür diye duymuştum.
  2. Yine 3 Ekim 2022 tarihindeki Pazartesi günkü gazetede Endonezya’daki dün oynanan maçta rakip takım taraftarlarının birbirine girmesi ile polisin biber gazıyla müdahale etmesi tribünlerde yaşanan panik izdihama dönüşerek 125 kişinin hayatını kaybettiği ve sayı artabilir deniliyor. 200 kişinin de yaralandığı açıklanıyor deniliyor. Hemen çok güzel tahmin ediyorum. Tam açıklama yapılmamış ama panik esnasında herkes dış kapıya hücum eder. Kapı görevlilerinde mesuliyet hissi yok. Cahil kişiler dışarıdakiler girmesin diye kapıları kapayıp maç seyretmeye gelirler. Böyle bir olayın yaşanacağı akıllarına bile gelmez. Arkadan hücum edildikçe kapılar kapalı insanlar sıkışma neticesi ölüyor. Birkaç defa maç faciasında olmuştu. Karşılaşmalar da yüz binlerce kişi sanıyorum 1985 yılı İtalya’da Heysel stadında daha maç başlamadan İtalyan ve İngiliz takımları karşılaşmasında çok oldu panik. Sanıyorum 80 kişi kadar öldü. Fakat bir saat ara ile maç geçte olsa başlayıp bitirildi.
  3. Çok iyi hatırlıyorum Sivas spor-Kayseri spor yıl 1966 maç Kayseri’de oynanıyor. Maçta taraftarlar arasında kavga çıkıyor. Bir panik havası herkes çıkış kapısına hücum ediyor. Ne yazık ki kapılar kilitlenip, görevliler maç seyretmeye gelmişler. Sayısını unuttum. Ama en az 80 kişi ezilerek ölmüş nereden biliyorsun derseniz Gökçeada Sağlık Merkezinde görevliyim. Ameliyathanesi mevcut olup devamlı tayin yapılamadığından her ay rotasyona 30 günük geçici görevle görevlenen doktorlar geliyordu. Ülkemizin her ilinden bir bakıyorsun Bursa ilinden 6 adet isimler tarih sırasına göre liste gelir. Kayseri’den de 3 isim gelmişti. Fırsat bulup aklıma geldi birisine sordun o olayı. Dedi bizlere acil durum olarak bildirildi. Pazar günü tatil hemen hastaneye geldik. Açık kamyon ile cesetler geldi. Hemen hepsi ezilerek sıkışarak ölme neticesi, öyle yaralanma yok dünyanın birçok yerinde böyle futbol maçlarında bu olaylar yaşandı.
  4. Medeni insanlarız niye böyle kavgalar çıkıyor. Medeni insan gibi 1 orta hakem 2 yan hakem tarafından yönetilen bir maç bir oyun sen neyin peşindesin arkadaş olay çıkarıyorsun bu bir oyundur. Kavga çıkarıp neyin peşindesin ne menfaatin olacak. Bazen maçlarda bilhassa bizim futbolcularda adam düşüyor. Hakem ceza atışı yaptırıyor. Düşen hakeme işaret ediyorniye kart çıkarmıyorsun. Bu defa kendisi ceza alıyor. Hepinize selamlar.