Covid-19 salgını dünya da hız kesmeden yayılmaya devam ediyor.

     Covid 19 salgını dünya da hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. Çin’de görüldüğü ilk günden bu yana binlerce insanın ölümüne neden oldu.  Aşı bulundu bulunacak denirken Dünya sağlık örgütünün kabul edip uygun gördüğü 8-9 adet aşı bulundu.

     Bize gelince Refik Saydam Hıfzı Sıhha Aşı Enstitümüz kapatıldığı için yerli aşımız bir başka bahara kaldı. Gerçi birkaç üniversitemiz de çalışma yapıldığı söyleniyor ancak onların da faz 3 çalışmalarına daha yeni geçildiği ifade ediliyor. Sürecin tamamlanarak en yakın kullanıma geçme zamanı bir ihtimal bu yaz sonu olacak gibi görünüyor.

     Ancak bu arada dünya da ilk corona virüsünün mutasyona uğradığı ve birçok varyantının çıktığını görüyor duyuyoruz İngiliz mutasyonun dan sonra en son Hint mutasyonundan bahsediliyor. Bu yeni mutasyonun süreci ve hastalıkla mücadeleyi zorlaştıracağı da ifade ediliyor.

     Ülkemize bulunan aşılardan Sinovac ve en son olarak birazcık da Biontec aşısından getirebildik. Ancak Sinovac taahhüt ettiği aşıları gönderemedi. Biontec ise hem miktar olarak oldukça az ve saklama koşulları nedeniyle yaygın kullanıma uymadı. Son olarak ise Rus aşısı Sputnik aşısının geleceğinden söyleniyor. Ama bu konuda daha tam netleşmiş değil. Dolayısı ile ülkemizde yaklaşık 13 milyon insanımız aşılayabildik. 

     Ancak bir yandan ekonominin giderek kötüleşmesi üzerine ekonomi çarklarının işletilmesi amacıyla erken ve kontrolsüz açılmaya giden ülkemiz bir yandan da İzlenilen tutarsız pandemi tedbirleri süreci nedeniyle ülkemiz dünyada vaka rekorları kırmaya başladı. Hem hastalığa yakalananlar hem de salgından dolayı ölenlerin gerek sayısı gerekse nüfusa oranı nedeniyle çok endişeli bir düzeye geldi Türkiye.

     Ülkenin salgın haritasında her geçen gün kırmızıya boyanması üzerine, aylardır tam kapanmayı öneren sağlık uzmanlarının talebi ve zorunluluk gereği geçen Perşembe 17 günlük tam kapanma kararı alındı.

     Ama bu tam kapanma kararı o kadar apar topar o kadar acele alınmış olmalı ki salgını kontrolden çıkartacak birçok tuhaflık da peşi sıraya ortaya çıktı. Örneğin tam kapanma öncesi şehirler arası seyahat rekorlar kırdı. Madem kapanacağız neden herkes başka yerlere taşınıyor. Herkes evinde otursun 17 gün kapansın neden şehirler arası seyahate izin verildi. Bu seyahat edenler den sadece bir tanesinin bile bulaşlı olması tam kapanmanın biteceği günlerde yeni bir hastalık patlamasının önünü açacak maalesef. Görüp yaşayacağız durumu.

     Birçok iş yerinde çalışma hala devam ediyor. O halde bu çalışmaya devam edilecek sektörlerdekiler acilen aşılanarak çalışma izni öyle verilmeliydi. Ama bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığı maalesef görülüyor. Ve Corona ya lütfen bulaşmaya devam et deniliyor adeta. Ama bu durumun cefasını çekecek maalesef öncelikle sağlık ordumuz, hepsine Allah yardımcınız olsun diyorum.

    Evim cadde üzeri tam kapanma ile diğer günler arası neredeyse hiç fark görmüyorum araçlar yolları doldurmaya devam ediyor vızır vızır hareket halindeler gün boyu. İki günde bir iftardan çok öncesi fırına gitmeye çalışıyorum. Ama yürüyerek gittiğim cadde üzerinde insanlar el ele kol kola oldukça da yoğun bir şekilde elleri boş, görünüşte alışverişteler (gezinti halindeler). Bunları görünce '’İyi ki Tam Kapanma Var’’ diyesim geliyor ama, yüzümde acı bir gülümseme oluşuyor. O halde biz niye eve kapanıyoruz? diyorum maskemin içimden.

     Gerek Almanya’ da ki yakınlarımdan gerekse Yunanistan, Arnavut, asıllı öğrencilerimle yaptığım internetteki görüşmelerde oralardaki durumu ve uygulamaları soruyorum. Oralar da şöyle bir uygulama yapılıyormuş. Bu ülkelerde ‘’Bizdeki Hayat Eve Sığar’’ gibi bir uygulama varmış. Bu uygulamaya göre evden dışarı çıkmak istediğinizde bu uygulama üzerinden nereye ne zaman gideceğinizi bildiriyormuşsunuz. Örneğin market için size 2 saat izin veriliyor ve saatler belirtiliyor. Gideceğiniz yere en fazla 2 kişi gidebiliyorsunuz ve market için bir kişiye hafta boyunca en fazla 2 kez izin veriliyormuş. Ve size izin verilen saat içinde bulunduğunuz yere dönmek zorundaymışsınız. Belirtilen saatler dışında dışarıda görevlilerin yaptığı kontrollerde yakalanmanız halinde ağır cezası varmış. Ve bir süre de size dışarı çıkma yasağı gelebiliyormuş. Market dışında sağlık vb nedenle talep oluşturursanız da durumunuz ilgili ekiplerce kontrol edilerek sağlık durumunuzda takibe alınıyormuş. Gezmek vb gibi durum söz konusu değilmiş. Üstelik bu ülkelerde büyük bir kitle de aşılanmış olmasına rağmen bu kuralları sıkı sıkaya uyguluyorlarmış.

      O halde bizde benzer cep (tuşlu cep telefonlarını da kapsayacak şekilde) telefonu uygulaması hayata geçirilmeli ve Tam kapanmaya destek olacak şekilde dizayn edilmelidir. Sokağa çıkışlar süreler ve gidilecek yerler cep telefon uygulamasıyla gelen izinle belirlenmelidir.

     Yoksa Covid-19 bu koşullar altında kapımızı her an çalmaya gelebilir. Çünkü tam kapanma tam yayılma yolunda o kadar esnek hale geldi ki Allah salgının zirve yaptığı her gün 350 civarında insanımızı kaybettiğimiz o kötü günlerden bizleri korusun. Bu zorlu günlerde görev yapan başta Sağlıkçılara, kontrolleri sağlayan Emniyet güçlerine ve tüm Kamu görevlilerine güç kuvvet versin.  Sağlıkla kalmanız dileğiyle.