Çanakkale’mizin yeni Emniyet Müdürlüğü binasının inşaatı bitmek üzere.

Çanakkale’mizin yeni Emniyet Müdürlüğü binasının inşaatı bitmek üzere. Emniyet müdürlüğünün yeni binaya taşınmasına kısa bir süre kala yeni binada bir kaza meydana geldi. Maalesef yeni binanın çatısında bir yangın çıktı.

Afet içerikli dersler verdiğim üniversiteli öğrencilerimin eğitim ve öğretimin mecburiyetten on-line devam etmekteyiz. Sınavları ise evden internet üzerinden yapmaktayız. Perşembe günü her ne kadar mecburiyet olmasa da Corona nedeniyle evde bulunduğum, tam online sınava konsantre olmuşken  saat 15:40 civarı itfaiye sirenleriyle irkildim. Seslerin biran gelip geçici olduğunu sandım ancak arka arkaya devam eden siren seslerinin sıklığından yangının yakından geldiğini anladım.

Biraz da merakla camdan baktığımda itfaiye araçlarının sitemizin karşısında yapılmakta olan yeni Emniyet Müdürlüğü binasına yöneldiklerini, binaya daha dikkatli baktığımda çatısından yükselmekte olan dumanları gördüm. Bir süre izledim. İtfaiye ekipleri aralıklarla gelmeye ve yangına müdahale etmeye devam ettiler. Bu arada zaman ilerledikçe yangının hemen söndürülemediği, duyduğumuz helikopter sesi ile de yangının bir başka boyuta geçtiğini anladık. Helikopterin yukarıdan su boşalttığın anlarda çevre elektrikler kesildi. Ayrıca suyun boşaltılmasıyla havayı yangın dumanı bastı, kokusu da uzaklardan duyulacak kadar yoğundu.

İtfaiye ekiplerinin çalışmaları devam ederken polislerde yeni binanın bulunduğu caddeyi tek yönlü kapattılar. Normalde de yoğun olan 116 Jandarma önündeki trafik, akşam trafiğinin artmasıyla daha da yoğunlaştı. Hatta itfaiye araçlarının olay yerine gelişi esnasında trafik polisleri trafiğe müdahale ettiler. Diğer yön olan Sosyal konutlar önündeki yol da Çataltepe’liler Lokaliler tarafından trafik  yoğunluğu da arttı, daha sonra da cadde trafiğe kapatıldı.

 Daha önce yazdığım bir yazı da Yeni Emniyet Binasının yer seçiminin Çanakkale’nin her köşesinde hissedilen trafik ve otopark sorunu açısından yanlışlığını ve doğacak sorunları vatandaşların görüşlerini de kendi görüşlerimle birleştirerek ifade etmiş, sorunu ortaya koymuştum.

Yeni Emniyet Binasındaki talihsiz yangını da eski bir Sivil Savunma Afet uzmanı gözüyle değerlendirmek isterim.
Dediğim gibi yeni Emniyet Müdürlüğü binası, şehir merkezinin içinde değil eski mezarlık karşısı, Eski Sümerbank fabrikası Eski hal arazisine, Adliye binasını yanındaki araziye ya da adliyenin hemen arkasındaki yarım kalmış yüzme havuzu inşaatının bulunduğu yere daha da olmazsa İçdaş kongre Merkezinin hemen yanındaki arazilere yapılmalıydı. Bu araziler devletin değilse bile satın alma ya da kamulaştırma ile buraya inşa edilmeliydi. Çünkü; Emniyet Müdürlüğü öncelikle güvenlik bakımından bulunduğu arazinin hemen kenarında değil yol kenarındaki duvarından 20-25 metre içeriye yapılmalı ve beton duvarlar ile daha güvenli hale getirilmeliydi. Afet açısından değerlendirirsek bizzat yaşanılan yangın örneğinde olduğu gibi itfaiye araçları böylesine önemli yerlere trafikte önceliği olsa da en kısa süre de ulaşabileceği güzergahlarda olması gerekir. İtfaiye vb yardım araçlarının park etmiş araçlar ya da dar caddelerden zorlukla geçebileceği de düşünülerek planlanmalıydı. Görüldüğü üzere yeni bina yerleşim yerleriyle iç içe vaziyette. 
Yangın söndürme helikopterinin müdahalesiyle çevre duman altında kalması örneğinde olduğu gibi muhtelif olaylarda çevreninde bir şekilde olayın içinde bulunması istenilmeyen bir durum.

Böylesine önemli kurumların afet yangın vb olaylara müdahalesi esnasında rahat ve kolay müdahalesinin olması tüm arama kurtarma ve sağlık ekipleri için en ideal durumdur. Ama böyle olumsuz olaylarda ve olası kazlarda ortamın sıkışıklık içinde olması, yaşanılan panik ortamında, hele ki yerleşim yerlerinde ikamet edenler için böyle olaylarda karışıklığın çıkması kaçınılmazdır. Bu nedenle keşke imkanlar zorlansa da yeni, Emniyet Müdürlüğü binası kendine ait, kendi gibi adliye vb kurumlarla gerek güvenlik gerekse afet ve kazalara karşı daha tedbirli bir noktada konuşlandırılsa. Emniyet Müdürlüğü kendine ait daha müstakil ve yerleşim noktalarından azade kendi kampüsüne taşınıp görev yapsa. Adliye gibi kendi gibi özel bir kurumun hemen yanında yapılması da görev uygulamalarında kolaylık sağlayacağı gibi personelin kreş, yemek ve dinlenme noktaları oluşumlarında da ortaklaşa büyük imkanlar sunacaktır.

Mevcut bina ise Emniyete ait kampüs içi bir bina oluşturulması durumunda vatandaşa hizmet yoğunluğu da az kurumlara tahsis edilebileceği gibi kütüphane, konferans salonu, kız öğrenci yurdu gibi yerleşim yerlerinin içinde bulunmasının en az yük getireceği kamu binaları olarak değerlendirilebilir. Umarım Emniyet Müdürlüğü en kısa zamanda kendi kampüsü içinde kreşi, sosyal tesisleri olan bir binaya kavuşur. Emniyet teşkilatımız ve personeli bizim güvenliğimiz ve huzurumuzdur. Polislerimizde mevcut şartların en güzeline ve en güvenlisine layık göz bebeğimizdir. Tüm Emniyet Teşkilatına ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne Saygılarımla.