9 Mart 2021 Salı ayrıca uydu kanalı mevcut TV’den Ton TV’de saat 14.00 açtığında adının Zafer olduğunu öğrendiğim yaşlı bir bey ve kendisiyle röportaj yapan mimar olduğunu öğrendiğim zat.

  1. 9 Mart 2021 Salı ayrıca uydu kanalı mevcut TV’den Ton TV’de saat 14.00 açtığında adının Zafer olduğunu öğrendiğim yaşlı bir bey ve kendisiyle röportaj yapan mimar olduğunu öğrendiğim zat.
  2. Zafer ağabeyin kuvvetle tahmin ettiği ve zannettiğim elindeki dosyadan da bilgiler veriyor. DSİ (Devlet Su İşleri) görevli olduğu 1962 yılında ani olarak Çanakkale’nin büyük bir sel felaketine uğradığını çok büyük maddi zararlar verdiğini belediye başkanı Reşat Tabak zamanında Sarıçay’ın selden korunmaya esas kontrol altına alınması yönünde 2 genç fotoğraf ve isimleriyle bu iş için görevlendirilme neticesi Atikhisar şimdiki mevcut yerinde 1972 yılında temel atılıp dolguya başlandığını su tutulacak alanın bütün ağaçlarının kesilerek halka dağıtılmasına ayrıca Milletvekilimiz Sayın Cumhur Ersümer’in ilgilenmesi neticesi baraj dolgusunun daha fazla su tutması yönünde yükseltiyi ve 1975 yılında tamamlandığı su tutulduğu ne kadarının içme ve kullanmaya ayrılıp kalanının Karacaören, arkası Özbek köyleri ile Kepez ovalarının sulanmasına bütün bilgilerinde maddeler halinde kaydının bulunduğu çok önemli bir bilgiye de sahip oldum. Baraj sularının güneşten ısınıp bitkilere daha iyi yaradığı ayrıca yağmur ve kar suyundan saf bir şekilde toprakları tuzlandırmadığı.
NOT: Balıkesir’de ikametim o zaman ben 50 yaşlarındayım yaşlı bir zat ile tanıştım. Anadolu da devamlı pamuk, mısır vs gibi sulanması gerekli ürünler derin kuyulardan yapılıp, toprakların tuzlanması verimden düştüğünü bu gibi yerlerin susuz tarıma açık olması yönünde çalışmalar yaptığını anlatmıştı.
NOT: Ezine’de 1952-53 kış mevsiminde çok büyük bir sel baskını olduğunu babamdan dinlemiştim. Biz daha Uzunköprü’de olup, henüz Ezine’ye 1953 yılı yaz aylarında taşınmıştık ve öyle şeyler duymuştum ki bir zamanlar Ezine ovası göl gibiymiş. Menderes Çayı ile Akçin Çayı birleştikten sonra Araplar boğazına giriyor önünde bir set doğal baraj sanıyorum Bozalan köyü civarında o set Araplara yıktırılmış akış sağlanmış.
  1. 1964 yılında yine çok büyük bir sel felaketi oldu. Akçin çayı Arnavut mahallelerini bastı Çığrı’dan gelen çayda belediye önünden Zeytinli Cami önünden akıyordu. Esenlerde internetçi Murat beyden duymuştum. Annem babam o gün evlenmişler diye ama şimdi uzun zamandır. O taşkınlar görülmüyor iyi ki Türkiye de barajlar yapıldı. 1952 yıllarında coğrafya öğretmenimiz Almanlar gelmişte bu su akar mı akar sizde bakar mı bakar 1 tek barajımız yoktu. Selam olsun.