Uzunköprü’den gelip Ezine’de ikamete başladık. Ortaokul sonu tabakhanede çalışıyorum. 2 ayrı kişi patron olarak işlerimiz ayrı 10 kadar kalfa devamlı hem iş hem konuşmalar oluyor.

 

  1. Bazen sen gitte balıkçı Çakır Seyit’e kendini kalaylattır. Bu sıra kalaylanmaya ihtiyacın var diye. Bir gün işim çıktı çarşı dediğim Barensel caddesi 2 sıralı dükkanlar eyvah Seyit amca yuvarlak balık sepeti bir bayana balık vermek için eğildi. Birden bende hava lodos sesleni verdim. Sen misin diyen hemen doğruldu Uzunköprülü Emin ağanın sidikli oğlanı askeriyenin ot yataklarını çürüttün baban seni askere göndereceğine 2 çuval soğan 2 çuval patates gönderse çok daha iyi olurdu. A sidikli (henüz askere gitmemiştim eyvah dedim bizi ot yataklarda yatıracaklar) duyan bir esnaf dükkan önüne çıkıyor. Kim kalaylanıyor diye Seyit amca durmadan söyleniyor. Kasap Cemal’de çıkmış parlacık oğlansın senin kalaylanmaya ihtiyacın var diye bana sesleniyordu. Eh merakımızı aldık.
  2. Bozcaada’da hanımın miras yoluyla sahibi olduğu evde yaz tatilimizi geçiriyoruz. Karşıki komşunun oğlunun marketi var. 2 karşılıklı dükkan sebze meyve hepsi var. Buyur dedi çay söyledi. Bir bayan geldi bir sürü bozukluk para getirdi. Bütünletecek Allah Allah Bozcaada gibi bir yerde nasıl bir görev böyle ufak para sordum. Bayan dedim merak ettim. Nasıl bir görev sizin ki bu kadar para biriktirmişsin. Öyle bir söyledi ki neredeyse başbakanı kim yanında soluk kalır. Tuvaletçiyim dedi. Her şeyi ar yaparız. Allah korusun falanca tuvaletçilik mi yapıyor desinler bir düşündüm peşin para. Bir ramazandı İstanbul’a teravi namazı kılmaya gittik. Sultan Ahmet Camii avlusunda millet iki sıra kuyruk olmuş. birisi beyler birisi bayanlar kuyruğu en az on beşer metre uzunluğunda tuvaletler yer altında merdivenlerinden iniyorsun adeta bir sanayi.
  3. Hırsızlığın da bir ustalığı bir asaleti bir usulü kaidesi var derler. Adamın adı Veli camiden halı çalacak camiye giriyor. Selamın aleyküm Allah evi diyor. Ses tonunu değiştirip kendi kendine aleyküm selam Molla Veli diyor. Yine müsaade edersen iki tane halı alıcam kızanlarım iki gündür aç satıp onları doyurucam diyor. Yine kendi kendine tabi alabilirsin diyor. Tam ipi atmış halıları toplarken imam da odasında imiş hırsızı yakalamış yani müsaadeli yapıyor. Ustasından öyle görmüş. Şimdikiler çok cahil kırk yılda bir hırsızlık yapayım demiş. Ah birde bakmış erkenden ay doğdu demiş. Neyse espri olarak kabul edin. Hayat herkese göre çok değişik. Böyle kabul edenlere selam olsun.