1950’li yıllarda mahallemiz cami imam ve hatibi müezzini din görevlisi Kanbur Hafız’ın okuduğu bir kaside.


1950’li yıllarda mahallemiz cami imam ve hatibi müezzini din görevlisi Kanbur Hafız’ın okuduğu bir kaside.
Beyhude gamlanma divane gönül / cümle âlemin rızkını veren var / hakkım toprağında hakkım var deme / damda harmanda hakkım var deme / güçlü kuvvetliyim arkam var deme / sırt üstü insanı yere vuran var / ey gafil uyan kendine gel / bu dünya benimdir diye mağrur olma / kendini aynada görüp hüsnüne mağrur olma / bu bastığın toprak altında yatan neler var.

  1. Sayın okurlarım öyle bir milletin mensubu ve öyle bir dinin de sevgili kullarıyız ki ne kadar öğünsek yine de azdır. 1950 yılı ülkemizin artık çok partili sisteme geçmesi ile Demokrat Parti 14 Mayıs 1950 yılında tek başına iktidara gelmesi ile kutsal dinimize çok büyük önem vererek Türkçe okunmakta olan ezan Arapça okunmaya başlanmış. Artık Türkiye’miz uluslararası kanunlara uymak bakımından kuruluşlar artık sendikalaşmaya başlamış olup, radyolarda dini günlerde kuran okunmaya ve her hafta bir sendika tarafından Pazar günleri naklen mevlit dinliyorduk. Tabakhanede çalışırken Halil abinin tabakhanede radyo vardı. Oradan dinlerdik bir saat sürerse yine iş başı yapıp işimizi bitirir yani bir saat fazla çalışırdık. O abilerimizden çeşitli dini hikayeleri olsun mevlidi güzel okuyanlar olsun ve din musikisinin gelişmesi ile ayrıca din dışı müziğimizde çok gelişmiştir. Hafız bestekârlarımızdan Sadettin Kaynak 66 yıllık hayatında (1895-3 Şubat 1961) 42 makamdan 330 eser bestelemiştir. Sadi Hoşses, Necmi Rıza Ahıshan, Bekir Sıtkı Sezgin İzmir Hisar Camiinden Rakım Erkutlu hep hafız kökenli bestekârlarımızdır.
  2. Ayrıca 25 Haziran 1950 yılında Kuzey Kore Güney Kore’ye saldırması ile 17 Ekim 1950 tarihinde ülkemiz tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutanlığında Türk tugayı Güney Kore’ye çıkmış olup son derece başarılı görevler yapmış olup ülkemizin başarılarını bütün dünyaya göstermiştir. Kuzey Kore’nin arkasında Çin devleti mevcut olup adeta sürü geliyor diyorlarmış. Ordumuz bu sürüyü 32. Paralelde ancak Türk ordusu durdurabilerek 37 subay 26 astsubay 558 er ceman 721 şehit vermiş olup kısa zaman sonra NATO’nun üyeliğine dahil olduk. Çok büyük Marşal yardımları gördük.  Okul çağındaki çocuklara süttozu çeşitli yiyecekler dağıtıldı ve 1961 yılında İzmir Bornova’da topçu alayında acemi birliğinde 30 yıl evveline dayalı tarihli montofon sığırları etlerinden yerdik. CHP muhalefeti ‘’Arapça ezan radyoda Kuran Kore’de kurban’’ sloganı ile muhalefet ederdi.
  3. 28 Nisan 1960 yılında İstanbul Üniversitesinde başlatılan protestolar ile 19 Mayıs Perşembe günü kutlamalar yapılmadı ve 27 Mayıs günü ordu iradeyi ele alarak Demokrat Parti fes oldu. Selamlar.