Çanakkale’mizin her geçen gün artan en büyük sorunlarından biri maalesef otopark sorunu. Çözülmüyor belki de çözülmeye niyet edilmiyor veya böyle bir sorun yok görülüyor.

Çarşı içinde bir işiniz var, küçük bir alışveriş işi ya da bir tamirciye bozuk cihazınızı vereceksiniz aracınıza park edecek bir yer bulmanız gerekli. Park yeri bulmak için size gerekli olan süre, işiniz için gerekli olan sürenin iki, üç katı kadar süreyi harcıyorsunuz.  Tabi bu arada bulduğunuz otopark da yapmak istediğiniz iş noktasına yakınsa çok şanslısınız.  Birde taşımanız gereken hacimli bir kutu ya da ağır bir malzemeyse vay halinize.
 Gazetede köşe yazmaya başladığım yaklaşık beş yıldır bu şehir için sürekli değindiğim uyardığım insanlarında hayatlarını etkileyen en önemli konu bu otopark konusu. (Birçok gazeteci arkadaşımızda bu konuya defaten değinen yazılar yazdılar ancak bu sorunu kimse duymuyor, duymak istemiyor).  Diyeceksiniz ki herkesin aracı yok, otopark sorunu aracı olmayanları nasıl etkiliyor. Aracı olmayanlar toplu taşıma kullanıyor, iki tekerlekli araçlar kullanılıyor ya da yaya olarak trafik içine katılıyor.
  Hangi alternatif araçla veya yaya olarak trafiğe çıktığınızda çoğu ana güzergahlarda dahil trafik maalesef tek şerit halinde işliyor.  Zira genel olarak iki şerit halindeki yollarımızın bir şeridi otopark olarak kullanılıyor. (Böyle ifade edilince yol kenarına parke etmeye acilen yasak getirilir bundan da endişe ediyorum). Böylece trafik yavaş işlediğinden zamanımızın çoğu yavaş trafik nedeniyle heba olup gidiyor. Yayalar için de yol kenarlarına park etmiş araçlarda başka bir çile. Maalesef hem yayalar hem de park etmiş araç sahipleri açısından vatandaşın başka alternatifi yok. Bu konuda maalesef sorumlularda yetkililerde üç maymunu oynuyor.
Otopark sorununu yazdığımız gibi çözüm önerilerini de dilimiz döndükçe kalemimiz yazdıkça ifade ettik. Etmeye de devam edeceğiz. Ama sesimizi duyuramıyoruz. Ancak sorun her geçen gün artıyor. Bakınız 17 plakalı araçlardaki plakalar üç harfli rakamlara geçti ve hızla çoğalıyor. Bugün Çanakkale plakalı araç sayısı 260 bin lere ulaşmış vaziyette. Hele bir de şehitlik turlarının başlaması, ilk baharın gelmesiyle yaz tatilinde şehir dışından ve yurt dışından gelen araçlar derken şehirde adım atmak resmen çile haline geliyor.
 Şehirde otopark çilesini bitirmese bile çok rahatlatacak güzel mekanlar vardı başta eski otogar alanı arka tarafı en az 1000 araçlık katlı otopark olarak dizayn edilerek, ön tarafının bir yüzü belediye diğer yüzü kargo ve beyaz eşya servislerinin bulunacağı (Bu işyerleri katlı otopark içinde kendilerine ayrılmış yerlere araçları girip çıkarken trafiği engellemeyecek ana yolar üzerinde gereksiz kargaşanın önüne geçilecekti. Bu katlı otopark özellikle çarşı içindeki esnafın şahsi araçlarını da ucuz yollu park etmesini sağlayarak çarşı içinde büyük bir trafik rahatlığı sağlanabilirdi. Birde vatandaş böyle katlı bir otopark ile otopark aramak zorunda kalmadan şehir içinde dolaşarak trafiğe fazladan yük getirmeyecekti. Ancak;
 Bugün bazılarına gör muhteşem! önünde küçük meydanı olan Yeni Belediye binası önüne gelip bakıyorsunuz tren katarı gibi sıralanmış adeta inci gerdanlık gibi sıralanmış park etmiş araçlar görüyoruz. Belki de kendi araçlarına ve çalışanlarının araçlarına bile yetmeyecek kadar sınırlı otoparkı olan bu garip bina dahilinde yer bulunamıyor ki çevresinde park etmiş araçlarla oluşan çirkin bir görüntü ortaya çıkıyor. Dahası Yeni Belediye Binasının çevresinde oturanlar dahi sokaklarında hatta komşu sokaklarda bile park edecek yer bulmakta zorlandıkları yönünde onlarca şikâyet duydum.  Maalesef çok daha işlevsel olabilecek birçok soruna da çözüm olabilecek bir bina yerine bana göre spastik bir bina dikildi koca araziye.
Bu konuda iş yeri ve otopark yapılmamasında bu arazide söz sahibi olanların otoparka ve iş yerlerine izin vermediği söyleniyor. Ama o zaman bende eski otogar varken iş yerleri de vardı ve otoparkı bırakın koca bir otogar vardı. Şehrin ihtiyacı olacak bir çözümle bu koca alan değerlendirilip çok işlevsel bir bina hatta şehrin otopark sorunu çözecek bir abide dikilebilirdi ama bir vizyonsuzluk görüyorum. Eğer bilgi eksikliğinden haksızlık ediyorsam yetkililerden özür diliyorum ama büyük bir fırsat tepilmiştir. İnşallah bundan sonra şehir içinde katlı otopark alanları heba edilmez. Otopark sorunu bir realitedir göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.
Keza aynı şekilde defalarca dile getirdiğim Cuma pazarındaki park alanındaki keşmekeş durum devam ediyor. Pazar alanındaki otoparkta bir düzen yok (araçlar başak düzeninde ve araçlar arası demir yer bariyerleri gibi) insanlarda birde bencillikte zirve yapınca karışık bir düzen ortaya çıkıyor. Halbuki cuma pazarı otoparkında onlarca aracın fazladan park edebileceği ölü alanlar var.  Kapalı alanın testere dişi pozisyonu da  eklenince çok çirkin ve insanların isyan ettiği bir otopark düzeni ortaya çıkıyor.  Çok masraf etmeden Belediyenin pazar yeri ve otoparka alanında kendi imkânlarıyla yapacağı görsellikten çok, işlevselliği yüksek akılcı düzenlemeler ile mevcut sayıdan onlarca fazla aracın park edebileceği bir modern pazar otoparkı oluşturulabilir. Bize kulak veren olursa dilimiz döndüğünde anlatırız ama şimdiye kadar duymadılar bundan sonrada duyacaklarına ihtimal vermiyorum.
Çanakkale’ deki otopark ve dolayısıyla trafik sorunu içi mürekkeple doldurulmuş bir balon misali başta Belediye olmak üzere kucaklarında duruyor. Ve bu balon her geçen gün şişmeye devam ediyor. Bu balon patladığında içindeki mürekkep her birimize sıçrayacak ve temizlenmesi çok zor olacak. Bu nedenle başta Belediye ve bu konuda söz sahibi olan herkese çağrıda bulunuyorum lütfen akılcı realist ve kısa zamanda uygulanabilecek çözümlerle (yasaklarla değil) lütfen Çanakkale nin otopark sorununu dolayısıyla trafik sorununu çözünüz. En azında çözümler için halktan çözüm önerilerini alabileceğiniz sosyal medya platformu oluşturunuz. Hem sorunları hem de çözüm önerilerini öğrenin ve sonucunu sebepleriyle birlikte açıklayarak geri dönüş yaparak katılımcı yerel yönetim örneği ortaya koyunuz. Saygılarımla.