Sayın okuyucularım özel merakım gereği bazı musikiye ait bilgilendirmelerde uzmanlarına rastlayıp bunları dinlemiş ve şimdilerde bu bilgileri sizlere arz etmekten memnuniyet duyuyorum.

 

  1. Sayın okuyucularım özel merakım gereği bazı musikiye ait bilgilendirmelerde uzmanlarına rastlayıp bunları dinlemiş ve şimdilerde bu bilgileri sizlere arz etmekten memnuniyet duyuyorum.
  2. Bazı sanatçılar öyle ileri derecede kendilerini geliştiriyorlar ki bu bir yerde geçirmiş olduğu acı bir durumu öyle bir yansıtıyordu bu bir sanat harikası oluyor. İşte bunlardan biri Malatyalı Fahri Kayahan bir yerde dinlemiştim. ‘’Ne kara günlerde yorulmuşmuyam / ne kara günlerde kurulmuş binam’’ o uzun havada öyle bir haykırıyor ki o gırtlak nağmeleri adeta bir harika. Yine onun gerçek hikayesini güvenilir bir kişiden dinlemiştim.
  3. Adı geçenin eşi intihar etmiş sebebi belli değil fakat kayınbiraderleri bunu Fahri’den biliyorlar ve kinleniyorlar. Kayınpederi ise her ne kadar inanmasa da bir gün Fahri Kayahan’a bak evladım diyor ben senin bu işi yaptığına asla inanmıyorum. Fakat çocuklarım bunu senin yaptığına inanmışlar. İkna edemiyorum başına bir iş gelmesini istemem burayı terk et diyor. Eh kolay mı memleketi terk etmek ve çok güzel eserlerinin olduğunu tahmin ediyorum.
  4. Öbür Hikaye: Bir zamanlar evlerde banyolar yoktu. Kadınlar günü hamamı olur o gün hamam da buluşurlardı. Bayanın biri kocasına falanca bayanın sırtında bir siyah ben olduğunu söylüyor. Hani laf gelişi eşi ile benli bayanın eşi araları bozulup iyice iş çığırından çıkış esnasında iftira ediyor. Kadının sırtında ki beni söylüyor. Eyvah adam karısını sorguya çekiyor. Onu her ne kadar tanısa da selam dahi vermeyip aralarında böyle bir şeyin asla geçmediğini savunuyor. Fakat adamın içine kurt düşmüş kemiriyor. Yavaş yavaş yemeden içmeden kesilmeye başlıyor. Eşi ile aralarında en küçük bir muhabbet kalmıyor. Kadında buna çok üzülüyor. Bir gün adam dışarıda çarşıda falan oyalanıyor. Eve geldiğinde birde ne görsün eşi kendini asmış bu yapılanlardan çok büyük üzüntü duyuyor. Bir türkü besteliyor nedir unuttum çok meşhur oluyor. Bazı bilmediğimiz eserler birde şu var ki o uzun havalar olsun gazel formları olsun o devirlerin genel durumunu yansıtıyor. Mesela gazeller o sıkıntılı yokluklar çaresizlikler gazel olarak bir haykırış öyle bir haykırış ki zamanla sanat harikası oluyor. Mesela kökeni çok eskilerden gelen bir gazel ‘’mihneti dünya ile dilhun olan bir beyniyim’’ ‘’yani dünya mihneti ile ona buna yalakalık yapan bir ben miyim’’ ‘’sinesi bir aşk ile yanan bir ben miyim’’ diyor ve devam ediyor. Şu an devir pop müzik kitleleri coşturuyor. Açık hava meydanlarında yüz binleri ağırlıyor.