Geçtiğimiz ay Resmi gazetede yayımlanan karar ile birlikte Eylül itibariyle internetten alınan ürünlerin iade süreçleri değişti.

Resmi Gazetede yayımlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tüketicilerin ürün iadelerindeki haklarına kısıtlamalar geldi.
Eylül itibariyle internet üzerinden alınan ürünlerin iade masrafları yeni düzenleme ile alınan ürünlerin iade masrafları tüketici tarafından karşılanacak.
Ayrıca elektronik ürünlerin iadesi ancak ürünün kusurlu olması ile mümkün olabilecek.
Düzenleme öncesinde internet alışverişlerinde alınan ürünün 14 gün içerisinde koşulsuz şartsız iadesi mümkündü.
Fakat bu durum, kişilerin ürünün beden ve renk seçimlerinde karar veremeyerek ihtiyaç fazlası sipariş vermesi ve gelen ürünler arasında beğenmediği ürünü iade etmesi ile suistimal edilebiliyor ve firmayı zarara uğratan sonuçlara yol açıyordu.
Yeni düzenleme ile iade masraflarının tüketici tarafından karşılanması bu keyfiliğin azalmasını sağlayacaktır.
Bu sebeple yeni düzenlemenin bu suistimalin önüne geçilmesi açısından isabetli olduğu görüşündeyim.
Düzenleme ile birlikte iade ve cayma hakkına ilişkin değişiklik Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 13. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenerek yapılmıştır.
(3) Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.