Son aylarda TEFE- TÜFE oranlarındaki artışın kira artış oranlarına yansımasıyla ev sahipleri ve kiracılar arasında oldukça uyuşmazlık yaşanmaya başladı.

Zorlaşan ekonomik koşullar karşısında her iki tarafça da mağduriyetler artmaya başladı. Buna karşılık 11 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazetede Borçlar Kanunu’na getirilen geçici madde ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde kira artış oranlarının bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçemeyeceği belirlendi. Bu düzenleme, mevcut kiracılar ile ev sahipleri arasında arasın da nasıl uygulanacağına yönelik sorular yarattı. Bu düzenlemenin kira ilişkilerinde nasıl uygulanacağını inceleyecek olursak;
Yeni düzenlemenin uygulanabilmesi için kira sözleşmesinin sözleşme yenileme tarihinin 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında olması gerekiyor. Yani geçmiş aylarda daha yüksek oranla yenilenen sözleşmelerdeki artışın geri çekilmesi mümkün değil. Ancak bir sonraki artışlarında uygulanabilir. Özellikle 1-5 yıl arasındaki uzama dönemine denk gelmiş kira sözleşmeleri için uygulanabilir. Çünkü bu düzenleme ile 5. Yılın sonundaki denkleştirme için kira tespit davası açma hakkı ortadan kalkmış değil. Yani 1 Temmuz 2023 tarihine kadar olan kira yenileme sürecinde kiracı 5. Yılını doldurmuş ise mülk sahipleri kira tespit davası açarak kirayı yükseltebilirler. Burada yüzde 25 artış limiti geçerli değil.
Öte yandan kira artış oranı sözleşmede yüzde 25’in altında belirlendi ise kiracı 5. yılını doldurmadıysa yine bu yüzde 25’lik artış uygulanmayacak ve sözleşmedeki oran üzerinden artış yapılacaktır.
Ayrıca kira artışları konusunda son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında üzücü olayların yaşandığına şahit olmaktayız. Bu konuda hukukçu kimliğimi bir kenara bırakarak bir vatandaş olarak, bir insan olarak eklemek isterim ki; Zorlaşan ekonomik koşullarla birlikte toplum olarak çok yorulmuş olsak da hiçbir şeyin bir insanın canından, sağlığından daha önemli olmadığını unutmayalım. Toplum olarak bu zor koşulları ancak bir olarak, birlik olarak, anlayışımızla atlatacağız. Barışın kentinden herkese barış içinde mutlu haftalar dilerim.