Konut ve kira fiyatlarındaki artışlarla birlikte; arsa sahiplerinin müteahhit firmalarla anlaşıp arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleriyle ev sahibi olma talepleri arttı.

Bununla birlikte taraflar arasında sözleşmenin yerine getirilmemesine bağlı yaşanan mağduriyetler de ortaya çıkmaktadır. 
Özellikle, müteahhit firma tarafından konut tesliminin gecikmesi ya da inşaatın yarım bırakılması arsa sahiplerinin mağduriyetine sebep olmaktadır.
Bu mağduriyetleri yaşamamak için kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Sözleşme içeriğinin ise müteahhit lehine düzenlenmiş olduğu durumlarda okumadan ya da hukuki destek almadan imzalanması yaşanan mağduriyeti arttırmaktadır. 
Öncelikle, Türk Hukuk sistemindeki sözleşme serbestisinin istisnasını oluşturan bu sözleşmelerin geçerlilik kazanması için noter tasdikli olması gerekmektedir
 
Sözleşmeye aykırı olarak teslim süresinin geciktiği durumlarda müteahhit firmadan gecikme tazminatı talep edilebilir.
Eğer sözleşmede teslim tarihinin gecikmesine ilişkin cezai şart düzenlenmişse müteahhit tazminatla birlikte bunu da ödemek zorundadır.
Gecikme tazminatı ve sözleşmedeki cezai şartlardan kaçan müteahhitlerin inşaat tamamlanmadan teslim ettiği durumlar da ortaya çıkmaktadır.
Bu durumda tamamlanmadan teslim edilen konut için müteahhidin sözleşmesel yükümlülükleri devam etmektedir.
Dolayısıyla arsa payı sahibinin yasal haklarını kullanması gerekmektedir.
Sözleşmeye aykırı olarak eksik, kusurlu bir teslimat yapıldığını, eksikliklerin giderilmemesi halinde mahkemece durum tespiti yapılacağına dair ihtar çekilmesi gerekmektedir.
Eksikliklerin verilen sürede tamamlanmaması ve giderilmemesi durumunda ise dava yoluna gidilmelidir.