Komşuyu rahatsız etmemek yasal bir yükümlülüktür ve ev sahibi ya da kiracı olunması bu konudaki rahatsızlığınızı dile getirme konusunda yasal düzenlemeler çerçevesinde farklılık oluşturmamaktadır.

Özellikle Covid-19 pandemisi sebebiyle yaklaşık 2 yıldır evde oldukça zaman geçiriyoruz ve bu komşu gürültüsü konusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz.
Peki ya gürültücü komşumuza karşı neler yapabiliriz?
4 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde “Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan: Kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı.” düzenlemesiyle apartman gürültüsünün tanımı sınırlandırılmıştır. 
 
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre ise; “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”
 
Karşılaşılan bu gürültü karşısında yasal yollara başvurmadan önce örf-adet hukuku çerçevesinde gürültü yapan komşunuzu uyarıp, gürültüye sebep olan davranış devam ediyorsa rahatsızlığınızı apartman/site yöneticisi ile paylaşabilirsiniz.
Bu doğrultuda apartman/site yönetim planınızda bu konuda bir düzenleme olup olmadığını inceleyip ona göre yol izleyebilirsiniz.
Yönetim planında bir düzenleme yok ise; çevreye verilen rahatsızlık “Kabahatler Kanunu” çerçevesinde kabahat olarak düzenlendiğinden zabıta ya da kolluk kuvvetlerine yapılacak şikâyet üzerine idari para cezasıyla cezalandırılması sağlanabilir.
 
Bunun üzerine gürültü hala devam ediyorsa; evinizin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak komşunuzun gürültü yapmasını mahkeme kararıyla yasaklatabilirsiniz.