Bütün yaz boyu hiç yağmur yağmadı belirlenen günlerde de yağmadı.

1-Bütün yaz boyu hiç yağmur yağmadı belirlenen günlerde de yağmadı. Tam 12 Ekim Salı günü sabah saat: 06.00 da gök gürültüleri ve şimşekler çakarak çok bol yağmış oldu. Dairem 7’inci kat karşımda yeni, yeni okullar yapıldı , bahçesi cep etraf ihata duvarları ile çevrili belirli aralıklarla suyu tahliye eden borular var göllenip ne kadar azmı, çok mu, normal mi ,belli olup kanaat sahibi oluyorum .Epey yağmur yağdı şimşek çakarak.
2-Bugün 4 Kasım Perşembe sabah 08:20  haber kanallarını izliyorum çok büyük bir sis tabakası son dakika diyor Çanakkale – Eceabat , Çanakkale – Kilitbahir deniz yolu seferleri her iki taraflı iptal edildi. Yarı devamlı şerit halinde geçiyor. Sis 3-4gündür de devam ediyor .Yağmur yağalı 20 günü geçti, ot tohumları çimlendiğinden tarlalar da tam tavında sürülüp ekiliyor. Yağmur şimşekli yağıp havanın azot gazını gübre olarak toprağa indirdiğinden inşallah bereketli bir yıl olacak sisinde bilhassa zeytin ağaçlarına rutubet olarak faydası olacaktır.
3-Ne yazık ki Türkiye çiftçiliğimiz sırf gübre kuvvetine dayanmaktadır. Ben küçükken büyüklerimin konuşmalarından ve o zaman çiftçilik öküz veya beygirlerle yapılıyordu tarla Ağustos güneşini görecek diyorlardı. Mahsulü aldıktan sonra hemen sürüyorlardı. Hayvancılık boldu mutlaka hayvan gübresi kullanılıyordu  o zamanlar daha fenni gübre çıkmamıştı. Ayrıc bilhassa Çanakkale bölgesinde bakla dikiliyordu. Baklagiller toprağı gübrelermiş iskeleye harman sonu bir gemi yanaşır ve Çanakkale havalesinin baklaları alıp İtalya’ya götürüyorlardı. Ben Gökçeada’da Rum zahireciye sordum İtalyan’lar baklaları hayvan yemi mi yapıyorlar? Yok insan yemi demişti, bizim topraklarda çok güzel lezzetli yetişiyor demişti. Yine sağlık merkezinde Konya ili Çumra kazasından sağlık memuru arkadaş babamın 40 dönüm bir arazisi vardı.150 kadar koyun sürüsünü; çobanın sigarasını yemeğini yaparsın tarlada arka arkaya geceleri 2 akşam yatırırsın gübreleme bu şekilde olur diyordu. Eh bu topraklarda her ne kadar verimsiz gibi görünse de yaşantı ihtiyaçlarımızı karşılamıştır. Yine de havaların her türlü ortamları bizim lehimize işlemektedir.