Kuran’ın 598’nci sahifesinde Tin Suresinde geçen Zeytin. İslamiyet’in remzi olduğudur yani İslamiyet’in de ölmeyeceği anlamına gelmekte olduğudur.

1-Kuran’ın 598’nci sahifesinde Tin Suresinde geçen Zeytin. İslamiyet’in remzi olduğudur yani İslamiyet’in de ölmeyeceği anlamına gelmekte olduğudur. Zeytin toplama zamanı gelmiş olup, toplama, yağ çıkarma, kırma çizme, salamura ve sele zeytini yapma zamanları gelmiştir. Amane yazık ki son derece lezzetli ve şifalı olan zeytinlerimiz bazı acemiler tarafından yapılmakta olup nasıl yapılacağına dair bilgi sahibi olmadan birazda bunlara çalı kakıcı denir uğraşmak istemez. Mesela kırma zeytin, zeytin henüz kararmaya başlarken toplanır bidonlarda muhafaza edilir. Gerek pazarlama için gerek evlerde kahvaltı için belirli miktarlarda taşla kırılır. Temiz sularda bir miktar bekletilir, aroması kaybolmaz şimdi tamamı kırılıp limon tozlu sulara bırakılıyor rengi muhafaza olsa da özelliği kayboluyor. Sele zeytinleri iri tuzla tuzlanır. Aroması tamamen akmaz ise iri tuzlarda ayrıca mineraller vardır yapan bazı zeytincilerin, zeytini son derece lezzetli olur, ama şimdi basıyorlar ince tuzu esas aroması akıp gidiyor lezzeti de pek kalmıyor.
2-Zeytinden üretilen yağlarımızın kalp ve damar hastalıklarına son derece iyi geldiği istatistiklerden anlaşılmakta olduğu mesela Ayvalık, Edremit gibi zeytinyağı ağırlıklı kullanılan bölgeler de (Endemik Bölgeler )kalp ve damar hastalıklarına hiç veya çok az rastlanmış olduğundan 1953 yılında ortaokulda coğrafya öğretmenlerimiz Midilli adasının Türkiye’den daha fazla zeytin ve zeytin üreticiliğini ve Avrupa piyasalarında çok rağbet gördüğünü söylüyorlardı. Karşısındaki Edremit, Ayvalık, Burhaniye daha ılıman olduğu için zeytincilik son derece gelişmiş olduğudur dağ taş her taraf zeytin ağacı gittikçe de her geçen gün zeytinyağının önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır.
3-1990 ‘lı yıllarda Balıkesir de ikamet etmekte olup kütüphanede normal ve mahalli gazeteleri de okumakta iken genç bir iş adamı İş Bankasından 200 milyon dolar kredi alıp Havran ‘a yakın yol üzerinde Zeytin ağırlıklı bir işletme kurup İspanya’dan  da  zeytin uzmanı kimyager bir bayan getirip işe başladı. Kütüphane cami bahçesinde olup imamı Havran’lı orada vakıf malı zeytinlikler varmış babası kahyaymış işçi bulup çalıştırma hususunda işletmede 500 kişinin çalıştırıldığını çok güzel o civara bir hizmet verdiğini o arkadaştan öğreniyordum. Gelgelelim ekonomik kriz 1994’te baş gösterince taksitleri ödeyememiş dolar çok arttı ve işletme EZE zeytincilik isim değişerek İş Bankasının oldu çok çeşitli zeytin ağırlıklı mal ürettiği işletmenin halen devam ettiğini büyük hizmet verdiğini , Bilgilerinize arz ederim.