Cazgir pehlivan, pehlivan işte meydan; Alta düştüm diye yerinme, üste çıktım diye sevinme

  1. Cazgir pehlivan, pehlivan işte meydan; Alta düştüm diye yerinme, üste çıktım diye sevinme ‘’EL ELDEN ÜSTÜNDÜR ARŞI ALAYA KADAR’’ duasını da eder çal davulcu der güreş başlar. Güreşlerde Kırkpınarların 660’ncı yılı gerçekleşti. Başlangıcından beri en küçük bir kural değişmedi. Usta çırak kapışmışlardır. Çırak ustasını yenmiştir. Sonunda birbirlerine sarılırlar çırak ustasının elini öper diğerleri kıran kırana galip gelen rakibine sarılırlar. Yani en küçük bir kin art niyet yoktur. Bu bir geleneksel spordur denilip yıllardır özelliği budur.
  2. Çan güreşleri uydu Ege TV 182’nci kanaldan naklen 23-09-Perşembe günü verdi. Sunucu çok tecrübeli Gökhan Günaydın bir yardımcısı ile verdi. Bu güne kadar ve bundan sonra da bu güreşin hatırlardan çıkmayacağı unutulamayacağıdır. Öyle ki son saniyeye kadar hep sürprizlerle favorisi belli olamayandı.
  3.  Ben maneviyata çok inanan bir kişi olarak merhum iyiliksever İbrahim Bodur’un din müziğimizin ilahi kaside ve mevlit gibi okunuşlarda ki sözlerin rediflerini kulağın hassas süzgecinden geçirip rahların derinliklerine kadar indiren Çanlı Halil İbrahim Çanakkaleli ve grubu onların grubu yıllarca radyolardan naklen mevlit yayınlamışlardır. Asla onlar gibi okuyanlar çıkmamıştır. Bu konuyu en değerli din ve din dışı müzisyenlerle paylaşmışımdır.
  4. Miras yoluyla yalnız para mal mülk değil aynı zamanda manevi değerlerinde miras yoluyla geçtiği bir hakikattir. Bu net ve kesin böyledir.
  5. Çan güreşlerinde! Milyarlarca para akıtsan böyle bir güreşi oluşturamazdınız. Öyle durumlar meydana geldi ki baştan sona yağlı pehlivan güreşlerinde bugüne kadar rastlanmamış oyunlarla ustalıklarla en favori görülen pehlivanlarımız kendi oyunlarıyla mağlup olmuşlar, elenmişler. Finale Fatih Atlı – İsmail Balaban kalmıştır. Her ikisi de güreşin ustalıklarını bilen yalnız Balaban her meslekte olduğu gibi bunlara ‘’Çalıkakıcılar’’ denir. Neymiş tırpanmış tekme atıyor. Elenseymiş tokat atıyor. Rakibin sinirlerini bozuyor ona karşı antipatin var. Artık güreş birlikleri tarafından bunlar yasaklanmalı. Sonuç Fatih Atlı oldu. Baş altında da Hasan Özdemir Yıldıray Palaya galip geldi. Bu satırları içimden geldiği gibi en güzel anlamlı şekilde yazdığımı sanıyorum. Güreşe her türlü destek veren seyircisine kadar en makbul ibadeti yerine getiriyorlardır. Gönül verenlere selam olsun.