Geçen sene pandemiden dolayı yapılamayan güreşler bu sene çok büyük bir çoşku ile yapılmakta olup, siyaset ne kadar insanları kutuplaştırıp ayrıştırıyorsa; yağlı güreşler siyasi görüşleri...

  1. Geçen sene pandemiden dolayı yapılamayan güreşler bu sene çok büyük bir çoşku ile yapılmakta olup, siyaset ne kadar insanları kutuplaştırıp ayrıştırıyorsa; yağlı güreşler siyasi görüşleri ne olursa olsun aynı frekans çizgisi üzerinde öyle bir topluyor ki helal olsun. Şimdi yayın kuruluşlarının son derece artması bilhassa yağlı güreşleri naklen veren uydu 146 Koza TV kanalı ve 182 Ege TV kanalları dün 19-09-2021 Pazar 191. Kanal Kestel- Alaçam, Kestel-Bursa boğa güreşlerini naklen verdi. Muazzam bir kalabalık ben Artvin’de yapıldığını biliyordum.
  2. Ben yağlı güreşlerin yalnız Kırkpınar da yapıldığını güreşçilerin yalnız bu civarda yetiştiği Bandırma Sakarya gibi yakın illerden çıktığı kanaatinde olup Anadolu’dan böyle bir Ata sporu faaliyetlerinin olduğundan haberim yoktu.
  3. Her güreşten sonra pehlivanların daha deneyim kazandıkları tam oyuna gelip sırtüstü düşeceği yerde kılçık oyunu ile rakibini sırtüstü getirdiği. Orta hakemlerin mesela adam güreşmiyor boyuna tekme atıyor. Elense değil rakibine tokat atıyor neymiş tırpanmış.
Not: 1994 yılında 2 defa altın kemerin devamlı sahibi olan Ahmet Taşçı rakibi Cengiz Elbeyli’nin tırpanlarına itiraz etti ise de güreşte var dediler. Bu tırpandı ‘’tekmeleme’’ elenseydi tokat atma orta hakem evvela sarı kart ikinci de kırmızı kart ilk defa böyle bir olaya şahit oldum. Çok memnun oldum. Kırmızı kart görüp oyun dışı kalan diğer beldenin güreşlerinde epey uslanmıştı. Bazı pehlivanlar kaçak güreşip 45’nci dakikada puanlamada rakibi orta sahadan kenara sürerse birinci ihtar 2’ncide sürülürse hemen sürenin kolunu kaldırıp galip ilan ediyor.
  1. Bu sene başaltından baş güreşler hakkını kazananlarda çok başarılı olanlar var. Son yarı final finale kalmaktadır.
  2. 12 Eylül Pazar günü ilk defa birincisi tertip edilen Denizli Merkez Efendi yağlı güreşlerinde Belediye Başkanı bayan Filiz Doğan kolay değil böyle bir organizasyonda en değerli Başpehlivanlarda 49’u icabet etmiş. Kırkpınar güreşleri davul zurna ekibi ve büyük bir organizasyon. Kırkpınar’dan 669’u 9 yaş büyük Elmalı Belediye Başkanı, Antalya Belediye Başkanı, bütün ağalar ben Çardak Belediye Başkanımızın ismini Metin Semerci’yi orada öğrendim. Aydın Yörük Efe Kültür Derneği Başkanı Denizli güreş kulübü kurmuş çok değer veriyor. 29 Ağustosta Pamukkale’de oldu. Denizli milletvekili bayan ben yörük kızıyım devamlı güreş seyircisiydim diyor. Bazı tahsilli olduğu belli bizler Acıpayam yöresindeniz köy düğünlerinde ortaya bir koç konur güreş tutmayan gençlere kız verilmezdi diyorlar. Bunlardan çok memnun oldum. 24 Eylül 2021 Cuma günü de Biga ilçemizde yağlı güreşler tertip edilecekmiş. Allah insanlarımızı bir araya getiren organizasyonları tertipleyenlerden razı olsun. Siyaset hastalığına hırsına kapılıp bu kafa bu zihniyet deyip mevcut hükümetin bütün başarılarını itibarsızlaştıranlara uzak olsun. Normal düşünceye sahiplere selam olsun.