Ülkelerde ekonomik krizler dövizin aşırı artışları ile meydana geldiği bir hakikat olup, Merkez Bankalarının görevi de çeşitli önlemler alıp, dövizin artışını engellemek için aldığı tedbirlerle...

  1. Ülkelerde ekonomik krizler dövizin aşırı artışları ile meydana geldiği bir hakikat olup, Merkez Bankalarının görevi de çeşitli önlemler alıp, dövizin artışını engellemek için aldığı tedbirlerle fiyat istikrarını sağlamaktır.
  2. Ülkelerde dövizi dış ülkelere yapacağı ihracat yapacağı çok önemli yatırımlarla dış ülkelerde turist çekip turizm gelirlerini arttırmak yabancı ülkelerde çalışan işçilerimizin döviz birikimlerini yurda çekebilmek vs vs vs olduğudur.
  3. Her gün mesai günlerinde para piyasaları açılır. Bankalar, aracı kurumlar, yabancılar, yerli sivil yatırımcılar. Borsa İstanbul Vadeli İşlemler Piyasası (VİP), altın borsası, döviz alım satımı yaparlar. Bankalarda faiz ayrıca hazine bir yıla kadar borçlanmalarda hazine bonosu, bir yılı geçti mi bir, iki, beş, on yıllık borçlanmalarda tahvil ihracı gerçekleştirir. Alıp satmalarda bu işi yapan yerlere binde iki gibi bir kotasyon ücreti ödenir.  Paraları koyun olarak kabul edersek hangi mera elverişli gelecek vaat eden yerlere paralar geçiş yapar.
  4. ‘’Müspet ilimler tecrübe ile sabit denilmiş’’ mezun olduğun üniversitenin en iyi kaliteli oluşu iyi derece ile mezuniyet denilmemiş.
  5. Borsaya ne kadar yatırım yapılırsa borsa yükselirse ülke yararınadır. Döviz yükselirse faizler artar ekonomik denge bozulur. Hikaye: pandemi dolayısı ile ülkelerin bir çok konuda ekonomik dengeleri bozulmuş bazı şeyler erteleniştir. Ne yazık ki iki ay kadar önce borsaya bir çok şirketler kote edilmeye başlamış para da yavaş yavaş dövize girmeye başlamış. Her şirketin borsaya girişi Borsa İstanbul’a gelir sağlayıp karı yükselmiş olacağı öbür yandan dövize kayması ülkenin genel durumunu etkileyeceğidir.
  6. Acı gerçek daha öncede yazmıştım Borsa İstanbul ‘’Yağma Hasan Böreği Oluyor Diye’’
  7. 16-17 Eylül tarihinde yeni bir şirketin borsaya kote olacağı 2 gün talep toplama arkadan başka bir şirketin açıklamaları. Aynı gün 15 Eylül günü T.C Merkez Bankası’nın İKİ YÜZ PUANLIK ZORUNLU KARŞILIK kararı artışı önleyememiş borsa üç gündür adeta çökmüş döviz de aşırı yükselmiştir. Daha ne kadar yükseleceği de meçhuldür.
  8. Gemicilerin en korktuğu husus gemide yük kaymasıdır. En tehlikeli yük insanlar olup en küçük bir panikte bir yere akın etmesi gemiyi yanlatı verir bu böyledir.
  9. Ülkelerde de dövizin aşırı yükselmesi ekonomik dengeleri bozup kriz yaratılmasıdır. Otuz yıllık küçük çaplıda olsa borsayla ilgileniyorum.
Naçizane Yorum: a) Vatandaşlarda kar amaçlı dövize yatırım yapmakta Amerikan ekonomisine menfaat sağlamakta bana göre hem dövize yatırım hem de ben milliyetçiyim olmaz.
b) Diyanet İşleri Başkanlığınca bütün illere genelge gönderip sayın din görevlisi vaizlerin ‘’o faiz yiyenler var ya’’ deyip yatırımcıyı dövize yönlendirdiği faiz lafının kandırılmasıdır. Selam olsun.