Bu hafta okullar açılmadan, sezon kapanmadan son deniz sefamızı yapalım diye Eceabat’a geçtik.


 Bu hafta okullar açılmadan, sezon kapanmadan son deniz sefamızı yapalım diye Eceabat’a geçtik. Yarımada da aslında denize girecek çok güzel koylar var ama yoğun orman yangınları nedeniyle kapalı olduğu için ormana da denize girilmiyor. Valiliğin orman yangınlarına karşı tedbir amaçlı bu uygulaması çok iyi oldu. Aslında bu güzel koylar son 4-5 yıldır Çanakkale’ liler dışında çoğunluğu İstanbullular tarafından işgal edilmiş durumdaydı. Adeta yer bulamaz hale düşmüştük. Sadece kalabalıkları yetmiyordu bir de bencillikleri, etrafı pis bırakmaları egoistçe araç park etmeleri canımıza tak etmişti. Köprü açılınca inşallah transit geçerlerde gelmezler.
Valiliğin genelgesiyle orman alanlarına giriş yasağı 31 Ağustos’ da bitiyordu. Ancak süre sezon sonuna kadar uzatılmış. Bu konuda başta Sayın Valimize ve diğer yetkililere teşekkür ediyorum.
Kabatepe’de bu güzel koylar ve ormanlık alanlar yasak kapsamında olduğu için piknik yapabileceğiniz tek yer Kabatepe Orman Kampı Tesisleri kalıyor. Burada da ateş yakmak yasak bunu da belirtmeden geçmeyeyim. Ormanlarımızda mangal sız piknik de çok güzel. Bura da kaldığım birkaç günlük sürede gözlemlerimi, aksaklıkları ve önerilerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Başta Kabatepe Orman Kampı Tesislerini şu an Eceabat Belediyesi işletiyor. Önceki işletmeciler zamanında buraya adım atasım gelmiyordu. Bir soğukluk bir iticilik hissediyordum sebebini bilmeden. Ama Eceabat Belediyesi ve yeni yöneticileriyle bir başka hava bir samimiyet gelmiş. Girişteki görevlilerin güler yüzü bile yetiyor insana. Teşekkürler
Ancak bir iki ufak tefek düzeltilebilecek hata gördüm. Piknik masalarının bir bölümü gerçekten yıpranmış vaziyette tamir gerekiyor. Kiminin ayağı kırık, kimi gıcır gıcır dans ediyor oturunca üstüne. Sezon arasında elden geçirilip bir de vernik ya da başka bir ahşap bakım malzemesiyle bir bakım yapılsa çok iyi olur. Beş altı tane daha da sayısı artırılırsa süper olur.
Belediye atıl durumdaki kullanılabilir durumdaki bir miktar plastik masayı ziyaretçiler kullansın diye alana bırakmış (belediyeye teşekkürler). Ancak maalesef şahit olduk. Bu masalardan birini aracının arkasına koyup (2.si araca sığmadığı için bıraktılar) alıp götürdüler. O anda güvenlikçi olmadığından anında müdahale edemedik. Çok ayıp böyle yapana. En azından bu masalara Belediye amblemi ya da yazısı renkli boya ile yazılsa iyi olur birkaç kendini bilmeze karşı tedbir amaçlı. Böyle insanlar yerine ihtiyacı olanlar bu masa ve sandalyeleri kullanabilir
Soyunma kabinlerinin kapıları arkasındaki sürgülerin bir kısmı deforme olmuş elden geçmesi gerekli; tam mayo değiştirirken kapı kendiliğinden açılınca hiç de hoş olmuyor. Duş başlıkları elden geçmeli duşların vanaları da havada duruyor, bulunduğu yere sabitlenirse daha güzel olacak.
 Şezlong ve şemsiyeler ücretli, giderler için ücret alınması doğru ancak. Şezlongların birçoğu ya kırık ya çatlak.  Ya oturup kalkarken kırılırsa diye tedirgin oluyorsun. Zira kırılacak plastik bir parça bir yerleri yaralarsa diye endişe ediyor insan
Keşke imkân olsa da tatil yörelerinde plajların temizliği için kullanılan traktör arkasına takılarak kumu eleyen makinadan olsa da kum içindeki pislik, sigara izmariti, cam kırığı plastik atık, metal parçalar ve yosunlar vb temizlenebilse, eşsiz canım plaj süper olacak.
Tuvaletler önüne yapılmış olan Plastik Yol çok Saçma zira burada kazalara davetiye çıkarılmış halde (Kaydıktan sonra Kaygan Zemin levhası olsa ne yazar). Normalde plastik kaymaya müsait. Burasını kullananların bir kısmı denizden çıkıp ıslak halde burayı kullanıyor. Buda plastiği daha kaygan hale getiriyor bir de yolun eğimli olduğunu düşünürsek kaza geliyorum diyor. Hatta ileri yaşlarda iki bayanın burada zor anlar geçirdiğine şahit oldum. Bence bu plastik yol kaldırılıp taşla örülmüş bir yol yapılsa çok daha iyi olur.
Girişten ana piknik alanına gidilen taş yol tek araçlık düşünülmüş. Araçlar karşılıklı denk geldiğinde biri ya da ikisi yoldan tekerini dışarı çıkarıyor. Ancak bu kez de yol ile toprak alan arası yüksek, araçların altı sürtüyor. Bir de karşınızdan minibüs tipi araç geliyorsa yandınız. Bence kışın bu yolda 1-1,5 metre genişletilse ve kenarlara park edilmesin diye ortaya kırmızı dubalarla yol ayrılsa çok iyi olur.
Asıl rahatsız olduğum konu ise piknik yapılan alanı yani ağaçlık bölüm içerisine kadar araçların girmesi ve insanlara piknik alanında yer bırakmaması. Tabii ki bu konu araç sahiplerinin bencilliği. Zira dere kenarı ve arkada otopark alanı var ama ne hikmetse ağaç gölgesinin içine kadar araç park etme bencilliği var bir kısım insanda. Bilerek ya da bilmeyerek park ettikleri araçları ile bu ağaçlık bölgeye girince birçok insan ya gölgeden faydalanamıyor ya da piknik yaparken denizi göremiyor ya da alanın en arkalarında piknik yapmak zorunda kalıyor.30 Ağustos’ta bu durum çok da vahim burumdaydı. Bunun için bu ağaçlık bölge içine araç parkını önlemek için ağaç kütükleri ile bu alan koruma altına alınmalı. Kütükler ağaçlık alanın başladığı yere yan olarak yatırılarak sabitlenmeli. Böylece ağaçlık içerisi otopark gibi kullanılmasın, insanlar kullansın. Kimsenin arabası 3-4 saat güneş altında kalsa bir şey olmaz ama insanlar para vererek girdikleri alanda kıyıda köşede araçların arkasında piknik yapmak zorunda kalmaz. Hatta otopark bölümleri iki araçlık park eden benciller için duba ya da kütüklerle sınırlandırılsın, araçlar içine park etsin hem daha fazla araç park eder hem de bir düzen sağlanır çapraz araç park eden saygısız araç sahipleri için.
Önerilerimin ve eleştirilerimin dikkate alınması ve yeni sezonda çok daha güzel bir Kabatepe Orman Kampı Tesisleriyle karşılaşmak dileğiyle.