Canım Çanakkale her geçen gün trafik açısından yaşanmaz bir hale geliyor.

Canım Çanakkale her geçen gün trafik açısından yaşanmaz bir hale geliyor.
Her geçen gün şehir trafiğine onlarca araç katılıyor. Bunu araç plakalarının üç harf ve rakama geçmesi ve üç harflerin giderek ilerler bir aşamada olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok.
Trafiğin artan yüküne rağmen görünür bir çözüm yok. Ama sorunlar çok.
Trafiğin içinden giderek çıkılmaz hale gelişinde çoğalan araçlar kadar yetkililerin yeterince otopark üretememeleri yatıyor. Sokak aralarında park edecek yer bulamayanlar araçlarını ana caddelere park ederek çözüm üretiyor kendince.  Bazı yerlerde hemen oraya park yasağı ya da park etmeyi engelleyecek bariyerler koyuyorlar. Ancak yasak koymakla bu sorun çözülmez, çözülmüyor. Çözüm şehir içinde özellikle de sokak aralarında her karışı değerlendirmek bencillere karşı düzenlemeler yaparak otopark alanları çoğaltılmalıdır.
Çoğu araç sahibi ana caddelere park ediyor. Bu da trafiği sıkıştırıyor, yavaşlatıyor. Zira caddelerimiz iki şeritli. Yol kenarına park edenlerden dolayı trafik tek şeride düştüğünden, akış hızı yarı yarıya düşüyor. Bunun çözümü de şehir içinde acilen otopark üretmektir. 15 dakikalığına bile otoparka bırakacak şekilde otoparklar üretilmelidir.
Gerçi şehir içinde bu trafiği rahatlatacak iki geniş otopark alanı vardı. Birincisi eski otopark alanı en az 1000 araçlık katlı otopark olarak değerlendirilebilirdi. Ama hala tamamlanamamış geniş alanın iyi değerlendirilmediği absürt spastik bir bina inşaatı halinde. İkincisi de inşaatı tamamlanmamış, akıbeti pek de bilinmeyen Güneş otopark alanı burada da otopark kapasitesi artırılacağına, aksine azaltıldığı yönünde söylentiler var.
Evim Bayrak Sokak üzerindeki sitede. Her sabah şahit olduğum trafik inanılmaz. Bir de sürücüler bir tuhaf, kırmızı ışık yandığı anlarda bile, hız kesmeyerek süratli araç kullanıyorlar. Burada Çetinkaya sitesi içerisinde kreş, çocuk evi var aileler buraya sabah akşam çocuklarını bırakıyor. Kimisi kreşin önünde aracını park ediyor, kimisi karşı yola park edip karşıya çocuğunu geçiriyor. Ama aşırı hızlı sürücüler bu çocuklarımız ya da velilerimiz için hızlarıyla potansiyel tehlike arz ediyor.  Bu riski azaltmak için (daha önce vardı, asfalt yenilendikten sonra hız bantları yenilenmedi) kreş hizasına gelmeden önce yola hız bantları çizilmişti bu da hızlı sürücüleri yavaşlamasına yardımcı oluyordu. Çanakkale Belediyemizden rica ediyorum, acı bir olay yaşanmadan bu hız bantlarını tekrar çiziniz.
Aynı şekilde Üniversitemiz önündeki köprülü kavşak; yapılmadan önce buradaki karmaşayı ve tehlikeyi azaltacağını sanıyordum. Ancak uygulamada defalarca şahit olduğum üzere kavşakta çok fazla giriş çıkış olması sorun oluşturuyor bence. Defalarca gördüğümüz kazalarda buna örnek. Özellikle İzmir yönünden gelenler, kavşak içindeki araçların önceliği olmasına rağmen kavşağa hızla giriyorlar ve her an kazaya davetiye çıkarıyorlar. Hem İzmir yönündeki hem de Bursa yönündeki kavşak girişlerine hızlı giren araçları yavaşlatmak için bir miktar hız bantları var. Ancak özellikle yabancı plakalı araçlar bu duruma hiç dikkat etmiyor ve yavaşlamıyorlar. Bence bununda çözümü kavşaktan bir miktar öncesinden başlayarak yavaşlamayı sağlayacak yer mantarları ya da kasisler yapılarak hızları düşürülmelidir.
 Çok güzel bir uygulama var bir süredir. Trafikte yayalara öncelik veren uygulama. Şehir içinde görebildiğim kadarıyla bu kurala araç sürücüleri çok büyük bir oranda uyuyorlar. Kutluyorum. Yalnız buradaki sorun yayaların bu uygulamayı biraz yanlış anlamalarından kaynaklı sorunlar.  Bunları görüyor ve yaşıyoruz.
Çoğu yaya her yerde ve her zaman yayanın öncelikli olduğunu sanıyor ve yola atlıyor. Bu da her an kazayı çağırıyor. Şöyle ki; Araçlara yeşil ışık yanmış hareket ediyor. Bakıyorsunuz yaya kendisine kırmızı ışık yansa bile araçların önüne yürüyor. Ya da refüj aralarından hiç dikkat etmeksizin yola atlayanlar oluyor. Çoğunlukla da yaya geçidi olmayan yerden yola aniden fırlayanlar da oluyor. Veya yaya önceliği var diye yolu bilerek ve isteyerek en kısa yerden geçmek yerine, adeta gıcıklık olsun dercesine yolu çaprazlamasına geçiyor. Bir kısım yaya da (hasta ve yaşlıları kastetmiyorum) özellikle yavaş yavaş sallanarak yolu geçiyor (yol kural onun ya). Sanıyorsunuz ki hasta ya da sakatlığı var ama karşıya geçti mi bir anda yürüme hızı artıyor. Demek ki bazı yayalar bunları yapmaktan ayrı bir haz alıyor.
Son olarak da yayaların büyük bir çoğunluğunun kaldırımda yürümek yerine, araçların gideceği yollarda yürümeleri de bir başka vaka. Tüm bu verdiğim örnekler trafiği her geçen gün yavaşlatıyor.  Vatandaşların, kurallar konusunda eğitilmeleri gerektiği kadar, trafiğin düzelmesi için en büyük çözüm makamı belediyemizdir. İhtiyaçtan fazla acilen otopark alanları üretmeleri, düzenli otopark için ekstra kurallar geliştirmeleri gereklidir. Otopark alanlarını ergonomik şekilde sarı çizgi ve dubalarla belirlenerek maksimum otopark alanları oluşturmalarıdır ki planlı gelişen Esenlerde bile otopark sorununun her geçen gün arttığı görünür hale geldi.
Sorun; Geliyor gelmekte. Şu an dan itibaren hızla trafik ve otopark için çözüm üretmezseniz; Çanakkaleliler araçlarını balkonlara park etmenin yollarını aramaya başlayacaktır.
Çözüm üreteceklerin bir an çözüm üretmeleri herkesin trafik kurallarını bilmeleri, uygulaması ve uyması dileğiyle, kazasız hayırlı günler.