.

 

  1. 660 yıl boyunca en küçük bir değişikliğe uğramadan ata sporumuz Kırkpınar Güreşleri son günü büyük bir heyecan içinde Edirne Sarayiçi’nde yalnız bir noksanlık var, Cazgır Pele Mehmet yok. (İznikli Hacı Mehmet Tura 28-10-2020) mezar taşından 74 yaşında vefatını öğrendik. Hani ‘İncir ağacından oklava olmaz/ Ağustos ayında ekilen darıdan/Mısır unundan baklava olmaz/ Her ananın doğurduğundan pehlivan olmaz/ Kendi kovanına bal yapmayan arıdan/ Ağustos ayında ekilen darıdan/ Sabahları kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez. Pehlivan pehlivan işte meydan, çal davulcu’ deyip güreşleri başlatan Pele Mehmet artık yok.
  2. Sayın Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, güreşlerin daha önce yurt dışında olup 1924 yılından beri Edirne’de yapıldığını, bu sene 2160 çeşitli boylarda 54 adedinin Başpehlivan olarak katıldığı 2021 yılı ağalığın Seyfettin Selim’in hemen 1700 (Bir milyon yedi yüz bin lira ile kendine verildiğini) naklen de gördük. Ülkemizin üst düzey yöneticilerinin aynı frekans çizgisi üzerinde protokolde yan yana geldiklerini gördük.
  3. Elmalı Belediye Başkanı Sayın Halil Öztürk 3-4 Eylül’de 669’uncusu olacak güreşlere bütün pehlivanları davet etti. Yani Kırkpınar’dan 9 yıl önce Kırkpınar’ın ağabeyi oluyor Elmalı.
  4. Sayın Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Türkiye Yağlı Güreşleri Birliği Başkanı olarak 6-7 Ağustos tarihinde Kurtdere’de Anıt mezarı yanında güreşlerin yapılacağını Türkiye’de 117 beldede yağlı güreşlerin yapıldığını bunların 30 büyük büyük belediye başkanlığında gerçekleştiğini, birçok büyük Belediye başkanlığının birliğe katıldığını vs. vs. öğrendik.
  5. İlimiz Çan Belediye Başkanlığı, Çardak Belediye Başkanlığı, Kepez Belediye Başkanlığımızın da güreşlere büyük ilgi duyduğunu. Bilhassa Çan’ın 10 kadar pehlivanı Kırpınar’a uğurladığını  gördük. Siyasi görüşü ne olursa olsun660 yıldır bu geleneği yaşatanlara, emek verenlere selam olsun, onlardan Allah razı olsun. Final Ali Gürbüz, İsmail Koç arasında geçti. Koç ilk defa başarısı ile finallere gelebildi. Ali Gürbüz 50’nci dakikada geçmiş tecrübesi ile 4’üncü kez Başpehlivanlığı kazandı. Pele Mehmet’ten ‘İncir ağacından oklava olmaz/Mısır unundan baklava olmaz/ Her ananın doğurduğundan siyasetçi olmaz/80 milyonun kaderiyle oynamaya kimsenin hakkı yok. Siyaseti de bilemler yapsın. Devlet işlerimiz de hiçbir tereddüde mahal kalmadan en iyi şekilde yürütülüyor. Bendeniz 39 model im biraz fazla çağdışı kalmış olabilirim. En doğru görenlerdenim. Selam olsun…