Emekli olduğum 1991 yılından itibaren emekli sonu yerleştiğim Balıkesir’de Tuğra Menkul Değerlerde emekli ikramiyemi değerlendirmeye başladım.

  1. Emekli olduğum 1991 yılından itibaren emekli sonu yerleştiğim Balıkesir’de Tuğra Menkul Değerlerde emekli ikramiyemi değerlendirmeye başladım. Oğlum ve kızımın bana en küçük bir masrafları olmadı. Çok insanlarla tanıştım. Türkiye’nin ekonomisi hakkında çok şeyler öğrendim. 1998 yılında da Çanakkale’ye geldim. 1994 ekonomik kriz neticesi bir çok şirket battı hisseleri elinde kaldı. İ.M.K.B. rumuzu altında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olup borsa elde ettiği gelirlerle birçok ilde lise gibi okullarda kurdu. Çanakkale’de esenler  mahallesinde de İ.M.K. Borsa lise okulu iken şu an Kıvanç Kaşıkçı lisesi oldu. Çünkü İ.M.K.B. ‘’Borsa İstanbul’’ oldu. Borsalar nasıl ki sağlıkta tansiyon aleti önemli bir gösterge ise borsalarda o ülkenin ekonomi göstergesidir. Paraları koyun olarak kabul edersek mera olarak borsa, döviz, vadeli işlemler piyasası daha yeni yeni bilmediğim hayali bir şeyler altın borsası bankalarda ki, faizler. Temmuz Ağustos aylarında faizler çok düştü borsa şirketlerine talep arttı. Şirket hisselerinin %65’inin yabancıların ellerinde olduğu söylenir. Onlar alış ve satışa geçtikçe inişler ve çıkışlar yaşanır.
  2. Televizyon kanallarında Dijitürk’te  üç adet kanal borsa işlemlerini naklen verir. 09.55’te başlar 18.00’de sona erer. O günün yorumu uzmanlarınca yapılır. 26 Kasım günü yabancılar satışa geçtiği halde borsaya bir çok yeni yatırımcı dahil olmuş. O gün borsa yükseldi bende köşe yazımda Tünelin Ekonomi Işığı Görüldü dedim.
  3. Çok iyi güzel ama bunu fırsat bilen şirketler hemen sıraya girdiler. Borsaya kote olmak için 3 gün fiyatlandırılıp talep toplanır daha sonra hisseler borsa da alınıp satılır. O şirketin hisselerinin %25’i gibi halka arz olur. Bende 2 ay önce normal portföyüm haricinde kredili 32 bin liralık aldım. Günlük temerrüt faizi uygulanır ama 2 ay satmadım ümitli idim. Boşa çıktı fırsat bilen birçok şirket sıraya girdi para dövize kaçtı. 4 Haziran Cuma borsa uzmanı sıraya giren şirketleri sermayesine göre sınıflandırış ilk giren şirketlere dokuz yüz bin talep olurken şimdilerde yirmi bine düşmüş. Fizik olarak bir litre soğuk suda üç yüz elli gram şeker erir daha fazlası olmaz diye ama borsada da daha fazla olmuyor. Borsa sorumlusu da var. Vatandaş güvendim deyip kredisini veriyor ama bu kredisi suiistimal ediliyor gibi anlıyorum. Borsa da şimdi esnemeyen don lastiğine döndü. Sabırla okuyan okurlarıma selam.  Merkez Bankası Başkanlarını değiştirmekle de dövizin yükselişini kesemezsin.