Niçin Bozcaada İstanbul’a yakınlığı iç denizde olup tertemiz olduğu ve dört bir yanında çok değişik manzaralar.

  1. Niçin Bozcaada İstanbul’a yakınlığı iç denizde olup tertemiz olduğu ve dört bir yanında çok değişik manzaralar. Açık havalarda batısında Limni, Hacıistirati koni şeklinde 2000 metreden daha yüksek Atnos dağı güneyinde Midilli adası, kuzeyinde Gökçeada, doğusunda Anadolu kıyıları ve Kazdağları’nın en yüksek tepesi insanlar alışmış gün batımını seyrediyorlar. Bozcaada çavuş üzümü coğrafi işaretlenmiş olup o lezzeti ancak adada yetişen çavuş üzümlerde mevcut olduğudur.
  2. Kayınpeder babamlara anlatıyordu. Avcılığa meraklı Bozcaada’da tavşan, keklik hele Ekim Kasım aylarında üzümlerle de beslendiğinden çok semiz ve lezzetli olduklarını duyuyordum. Ayrıca adada geven bitkisinin tohumlarını yiyiyorlarmış.  Hal böyle devam ederken yüzyıllardan beri. Ada av hayvanları şarap fabrikası sahiplerinden biri tavşanlar filizleri yediği ve bağlara zarar verdikleri düşüncesi ile iki adet tilki getirip doğaya salıyor. Tavşanları yemesi için, iyi güzelde keklikleri de yiyiyorlar. Keklikler tavuk gibi on beş on altı yumurta yapar toprakta yatarlar. Ağaç dallarında yatmazlar. Tilkiler onları da yemiş bitirmiş. Yani gerek tavşan ada tavşanı ırkını ve keklik ırkını yok etmiş. Eh güneş bütün canlılar için doğar.
  3. Gökçeada da Cumartesi Pazar günleri bisiklete atlayıp uzaklara gidiyor, bisikleti bir yere sallayıp geziyordum. Gezi esnasında keklik yeni çıkmış yavrularını gezdirirken çok görmüştüm. Ama oraya da üç beş tane köpek arabaları ile gelenler oluyor. Epey keklik vurup gidiyorlardı. Bazen hava muhalefeti gidemiyorlar, otellerde kalıp keklikler ziyan oluyordu. 1966 yılında ada da ilk göreve başladığımda pastanede görevli avcılık yapan bir ağabeyimizden dinlemiştim. Eskiden Rumlar zamanında en çok iki adet vurabilirmişsin. Fazlası için hemen tenkit ediyorlarmış. Öyle bir düzen varmış dışarıdan gelenlere de bir tavşan iki keklik hakkı varmış. Araçlar orman muhafızı, jandarma görevlisi ceza yazıyorlarmış. Uzaklara gitmeden yakın mesafelerden de kontrollü bir şekilde avlanıyormuş.
Önemli Not: İzmir’de yerli tohumlardan domates, patlıcan, biber vs peresesi üretilmiş halka balkonlardan bahçelerinde teneke saksı içlerinde yetiştirilmesi için bedava dağıtım yapılacakmış. Gaziantep’te Amerikan asma çubuklarına yerli üzüm aşısı yapılıp bir yılda yetişen fideler teknoloji ile üç ayda geliştirilip dağıtımı yapılacakmış. Her şey için hayırlı olsun her şey çok güzel gidiyor.