Bundan yaklaşık bir yıl önce 1 Aralık 2019 tarihinde Corona denilen illet hastalık Çin’in Wuhan kentinde görüldü.

Bundan yaklaşık bir yıl önce 1 Aralık 2019 tarihinde Corona denilen illet hastalık Çin’in Wuhan kentinde görüldü. Çin’deki ilk vakanın görülmesiyle dünya örneği az görünen bir salgınla baş başa kaldığı tarih olarak kayıtlara geçti. Dünyanın birçok ülkesinde halen kontrol altına alınamayan Covid -19 her gün birlerce insanın ölümüne neden olurken. İnsanlık genelde hala çaresiz.
Türkiye’de ilk vaka ise 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. Kimi zaman doğru kimi zaman yanlış uygulamalarla ülkemizdeki Pandemi sürecini hala yaşıyoruz. Dünyanın birçok yerinde özellikle de Avrupa’daki birçok ülke 14-15 günlük tam kapanma uygulamalarına geçiş yaptı. Çünkü Almanya Fransa gibi ülkelerdeki vaka sayıları ve ölüm sayılarındaki yükseklik birçok ülkenin sert önlemler almasına neden oldu. Ama biz, büyük ölçüde ekonomik şartlar gereği, kısmi kapanma yani hafta sonu ve akşamları sokağa çıkma yasaklarıyla süreci kontrol etmeye çalışıyoruz. Bu uygulamanın ne kadar faydalı olduğunu daha sonra göreceğiz.  Tv programlarından birindeki bir profesöre göre bu birkaç günlük kapanmalarda bile vaka sayılarında küçükte olsa azalma olduğu, corona nedeniyle hastanelerde yatan hasta sayısında bir kısım düşme görüldüğünü söyledi. Durum birkaç günlük kapanmada böyle oluyorsa bir de 14 -15 günlük kapanmada Pandeminin nasıl kontrol altına alınabileceğini hayal edelim.
Ama hala Resmi rakamlara göre günde ortalama 200 den fazla, bazı belediyelere yada Türk Tabipleri Birliğine göre bu rakamlar birkaç kat fazla insan ölüyor. Amacım bu rakamların hangisinin doğruluğu yanlışlığı değil. Gerçek olan hala Corona’da  hergün 200 den fazla insan ölüyor. Ve çevremizdeki bir çok insanın hala hastalığın vehametinin farkında olmaması. Mecburiyetten çarşıya pazara gidiyorsunuz bazı vatandaşlar gayet dikkatli maskeler tam kapalı hatta bazılarında üst üste iki maske takılı. Ama bazılarını da görüyorsunuz (özellikle de pazarcı esnafında) genelde burunlar açıkta ya da sigara içerken maskeler çeneleri korur vaziyette.
Gelelim aşı meselesine dünyada birçok yerde aşı çalışması var. Ve malumunuz iki Türk ün bulduğu aşı 3. Fazı geçmiş halde. Dünyada birçok ülke çok tan siparişini yapıp aşıları temin etti. Biz bu Biontec aşısından çok az temin edebildik. Gözümüz kulağımız Çinli Snovak aşısında ama galiba aşı gelmedi. Gelse bile bir süre daha Türkiye’deki test aşaması var ve aşılama süreci. Umarım tez zamanda hallolur.
Bir de, yerli ve milli aşı konusu var. İnşallah kendi yerli aşımızı üretiriz. Galiba bu konuda en önde olan çalışması da Konya Erciyes üniversitesindeki araştırma imiş. Ancak bu aşının da daha 3. Faz çalışmalarına geçilememiş. Yani anlayacağını kısa zamanda bu aşı gündeme gelemeyecek. Aşı başarılı olsa ve üretime geçsek Türkiye’ye yetecek aşıyı nasıl üreteceğiz tesis ve imkanlarımız var mı? (Gel de Refik Saydam Hıfzı Sıhha’ nın kapatılmasına hayıflanma, Kapatılmadan önce hem dünyada yetkinliği kabul edilmiş birkaç kurumdan birisiydi. Aynı zamanda ürettiği aşılarla ülke ekonomisine katkı sağlayan bir kurumdu. Hepsinden öte işte tam da bu zamanlar gibi dünyanın bunalıp kıvrandığı böyle salgınlarda paranızda olsa dahi aşı temin edemediğiniz bir anda kendi aşınızı üretebilecek olmasıydı. Ama maalesef bu özelleştirme politikalarının kurbanı olan bir milli bir değerdi. İnşallah bunlar bize ders olur da böyle önemli kurumlar tekrar açılır). Ancak ne olursa olsun bu şartlar altında aşı karşıtlarının aksine Çin menşee li Snovak aşısını ben seve seve yaptırırım.
Bir de herkes aşıya endekslenmiş vaziyette. Aşı hiç hasta olmamışlar için ya peki bir şekilde hastalığa yakalananlar için aşının bir anlamı yok. Bu durumda hastalığın tedavisi önem kazanıyor. Kişinin bünyesi, yaşı vb unsurlarında etkisiyle bazı ilaçlar tedavide etkili oluyor ancak hala Corona için etkili bir ilaç bulunmuş değil. Tabi ki dünyanın muhtelif yerlerinde ilaç araştırmaları devam ediyor. Ama şu an yapılan çalışmalarla etkili ilacın kullanıma geçmesi en iyi şartlarla 2022 yılı başı görünüyormuş. Anlayacağınız 2021 yine corona ile maske ve yine kısıtlamalarla devam edecek. Aman hastalanmamaya bakalım zira ilaç için önümüzde hala koca bir yıl olacak. Bu nedenle herkese sağlık içinde sevdiklerinizle beraber CORONA sız güzel günler diliyorum. Sağlıcakla kalın.