Cuma günü eve geldiğimde kapıdaki kargo notu ile karşılaştım. 

Cuma günü eve geldiğimde kapıdaki kargo notu ile karşılaştım.  PTT kargodan gelen not ile pazartesi ancak kargomu almaya gidebildim. PTT önüne geldiğimde araç park edecek yer bulmak oldukça zor oldu.  Devlet hastanesi duvarında park etmiş araçların yanına diğer üç araç gibi ikinci bir park sırası oluşturarak ve aracımın dörtlülerini yakarak aracımı mecburen geçici olarak park edebildim.
PTT önüne geldiğimde dağınık aralıklarda bulunan bir kalabalıkla karşılaştım. Genel olarak herkeste maske vardı ancak bazı vatandaşların bir kısmı sigaralarını içerken maskeyle çenelerini koruma altına almışlardı. Hatta derin nefeslerini (Umarım Corona Virüs taşıyıcıları değillerdir). Etrafa bir güzel üflediler. Ama çenelerini koruma altına aldıkları maskeleri vardı. Yani maske takmamaktan ceza almayacaklardı ama çok rahat sigara bahanesiyle nefeslerini çevreye yaydılar.  Bu arada yoldan geçen ekip arabası sürekli anons yaparak araçları kaldırmamızı çağrıda bulundu. Sanki park edecek yer var da biz bırakmıyoruz.

Neyse içeriden güvenlik görevlisine sıranın nasıl olduğunu anlamaya çalışarak bir sıra numarası aldım. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra içeriye alınan numara grubuyla içeriye adım attık. Kargo bölümünde iki memur çalışıyordu. Bayan memur birine bir şeyler anlattı. Birkaç dakika sonra vatandaş gitti. Ancak memure hanım yeni vatandaş çağırmadı. Diğer bölümdeki erkek memur ise sıradaki vatandaşa göndereceği meyvelerin gideceği yere kadar (Kastamonu) yolda bozulabileceğini izah etmeye çalıştı bir süre. Adam bozulsa da meyvelerini göndermekte ısrar etti. Üç ayrı meyve kartonu  tek tek bantlandı kolilendi. Evrakları. Yazıldı. Bu arada 15 dakika kadar zaman geçmesine rağmen içeriye alınmış olan 5 kişiden hiçbirimiz çağrılıp işlemimize başlanılmadı. Bizler içeride oturacak yere maskeye mesafeye dikkat ederken geçen sürede beklenilmekten söylenmeye başladık. Ben sonunda dayanamadım ve birazda sesimi yükselterek yahu Corona günlerinde bari yiyecek göndermeyin (Memur  mesafenin uzaklığından dolayı bozulabileceğini ayrıca söylüyor) Bu vatandaşın ayıbı saygısızlığı). Corona nedeniyle Zaten kargoların işleri başlarından aşkın. Bu arada PTT bu olağan üstü durum geçinceye kadar yiyecek kargosu almayı askıya alabilir. Hem sağlık hem de yoğunluğu dikkate alarak bunu yapabilirler. Düşünsenize sadece o vatandaş için 15 dakikadan fazla zaman harcandı.

Benim duruma tepki göstermem üzerine ki burada düşüncesiz vatandaşa tepki gösterdim zira saat mesai bitimine birkaç dakika kalmış ve kapıda sırada birçok insan beklemekteydi. Benim tepkimi üstüne vazife gören güvenlik görevlisi bana saygısızca ister meyve gönderir ister domates gönderir diye bana cevap verdi. Coronalı günlerde böyle olmamalı bu ne düşüncesizliktir deyince. Cevap veremeyeceğini anlayınca yanındaki polis memuruna hemen abi ekip çağır asayişi bozmaktan beyfendiye ceza kessin diye söyledi. Arkadaş güvenlik görevlisi değil hem hakim hem savcı hem polis. Sıkıya geldi mi. Vatandaşın sorununu dinlemek ya da anlamak yerine konumunu ve görevini kullanarak çağır ekibi hemen kes cezayı o ne güzel dünya.  Allah tan görevli Polis Memuru  akıllı olgun  ve anlayışlı birsi çıktı benim yanıma gelerek yoğunluktan, Corona’ dan bahsederek benimde şikayetimi dinleyerek ve anlayarak olayı  kapattık. İsminin Hakan olduğunu öğrendiğim Polis Memuruna ayrıca anlayışından ve vatandaşı dinlemesinden ve olayı büyütmediğinden teşekkür ediyorum.  Haklı da olsanız güvenlik görevlisi cenaplarının konumunu kullanarak vatandaşla polisi karşı karşıya getirebileceğini gördüm. Yoksa cezaydı ifadeydi itirazdı uğraş dur.  Neyse geçen on dakikadan sonra sıram geldi İKİ dakika içerisinde kolimi aldım gişeyi meşgul etmeden ayrıldım.
Bu kargo macerasından şunları çıkardım: Bence maske takılı ve toplum içinde  iken sigara içilmesinin yasaklanması. Pandemi süresi içerisinde gerek sağlık açısından gerek yolda bozulacağı  ve diğer kargolara koku veya akıntı yapacağı da düşünerek kargolar yiyecek taşımamalıdır.  PTT’nin  17 Burda’ nın yakınında merkezi var ve araç park edecek yeri müsait. Ancak aboneliği olmayan vatandaşa kargo işlemi yapmıyorlar. Halbuki buradan kargo işlemi yapılsa vatandaşa daha kolay olur çünkü araç park sorunu yok. PTT önü çok yoğun. Çoğunlukla araçlar iki sıra park ediyor. Burada küçük bir düzenleme yapılsa eski hastane önünde 3 araçlık yola paralel bir park cebi var. Bunun yerine PTT önü gibi yola 45 derece açılı çaprak park edilecek şekilde dubalarla düzenlense daha fazla araç park eder. Yol rahatlar
PTT gibi kurumların biraz daha yoğun trafikten uzak yerde olması çok daha iyi olacaktır. Bu arada yeni emniyet binası 116 jandarmanın karşısında il jandarmanın yanındaki dar alana yapılmakta. Bence yeni adliye sarayının yanındaki araziye, eski hal binasının çevresindeki daha boş ve rahat bir alana tercih edilseydi gerek emniyetin kendi araç çokluğu halkın yoğunluğu ve çevresinde bulunan sosyal konutların araç yoğunluğu da düşünülerek çok daha ferah bir yerde konumlandırılsa daha iyi olabilir. Hatta cezaevi ile 116 Jandarma arasında bir konuma yerleştirilseydi.  Hem bu tür hassas kurumların gerek güvenlikleri gerekse orada işi olanların trafiği sıkılaştırmamak gerekse giderek büyüyen Çanakkale’nin şehir planlaması açısından iyi olurdu. Yapılan bina ise sağlık müdürlüğü, kütüphane gibi daha az yoğunluktaki kurumlar için daha iyi olacağını düşünüyorum. Düşüncemin doğrumu yanlış mı olduğu zaman içerisinde yaşayıp göreceğiz.