İkinci el araç satışında aracın değerinde satılması amacıyla ekspertiz raporu alınmaktadır.

Alınan ekspertiz raporu her iki tarafın da hak ve menfaatlerini koruyacak nitelikte olmalıdır.
Bu sebeple araç satışında ekspertiz raporu büyük önem taşımaktadır.
Dolayısıyla, hatalı ekspertiz raporu ile karşılaştığımızda eksperin sorumluluğunu bilmek önemlidir.
Oto eksperin hukuki sorumluluğu; “Türk Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 30331 Resmi Gazete sayılı İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”te düzenlenmiştir.
Öncelikle belirtmekte yarar var ki; satılan araçta ekspertiz raporunun dışında bir ayıp çıktığı zaman satıcı ile hatalı ekspertiz raporunu hazırlayan eksper birlikte sorumlu olurlar.
Oto eksperinin hukuki sorumluluğunun doğması için bu ayıpların var olmasına rağmen ekspertiz raporunda çıkmaması gerekir.
Yani eksper hatalı, yanlış veya hileli rapor vermiş olmalıdır.
30331 sayılı yönetmelik 14. Maddesine göre; “8 yaşının üzerinde yahut 160 bin km’nin üzerindeki araçlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.”
Ancak aracın yaşı veya km’si ne olursa olsun, ekspertiz raporu oto eksperinin hukuki sorumluluğunu doğurur.
Başta da belirttiğimiz gibi eğer araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve eksper bundan birlikte sorumlu olur.
Yani ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Oto ekspertizin sorumluluğu yalnızca hukuki sorumluluk değildir.
Yaşanan olayın özelliklerine göre oto ekspertizin hukuki sorumluluğuna cezai sorumluluk da eklenebilir. Yani gerçekleştirdiği fiil bir suç teşkil ediyorsa hakkında cezai işlem de yapılabilir.
.
Örnek vermek gerekirse oto ekspertiz kasıtlı olarak raporu gerçeğe aykırı düzenlerse “Özel belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçları bakımından cezai sürece tabi tutulabilir.
Buna hileli ekspertiz raporu da denilmektedir.
Oto eksperinin hukuki sorumluluğu 2 yıldır.
Ancak oto ekspertizin hukuki sorumluluğu eğer ağır ihmali veya kötü niyeti söz konusu ise 2 yıldan sonra da devam eder.
Belirtmekte yarar var ki; bu tür bir durumda ayıp öğrenilir öğrenilmez hem satıcıya hem de ekspertize derhal başvurulmalıdır.
Eğer Ekspertiz raporu alınmadan satış yapılmışsa satıcının sorumluluğu devam etmektedir.
Yani yönetmelikte yer alan ekspertiz raporu zorunluluğuna uyulmaması, satıcının sorumluluğunu kaldırmaz. Ancak rapor alınmamış olduğundan sadece satıcıya gidilebilecektir.