Bugün 22 Haziran 2021 Salı.

Bugün 22 Haziran 2021 Salı. İzmit Körfezi’ne 4 ayrı noktada 500 metre çapında oksijen cihazlarının yerleştirilmesine esas sabah haberleri beni hemen 63 yıl önce yaşanan 1 Mart 1958 tarihinde görülen en büyük İzmit Körfezi deniz faciasına götürdü. Ben de bu durumu o zamanki gazeteler, konuşmalar çok birbirine zıt söylentiler vs. vs. en doğru ve mantıki süzgeçten geçirilerek siz kıymetli okuyucularıma arz etmeyi borç bildim.

1 Yorum: O yıllarda yokluklar, kıtlıklar yılları. Hani tenceresinde pişirip kapağında yiyoruz. Her türlü ihtiyaçlar çok çabuk gelişiyor ama bu ihtiyaçları karşılayacak unsurlar pek yok, olanınla idare ediliyor. İstanbul Boğazı ihtiyaçları için vapur alınmış, artık çağ dışı, son kullanama tarihi çoktan sona ermiş Üsküdar Vapuru o günkü şartları karşılayacak körfez hizmetine verilmiş normalde idare ediyor.

2- Günlerden 1 Mart 1958 Cumartesi. O zamanlar mesai ve okullar saat 13.00’te sona eriyor. Gölcük, Karamürsel, Değirmendere gibi sahil kasabalarından olup İzmit Lisesi’nde okuyan 600 civarındaki öğrencileri ulaştırmak üzere İzmit Limanı’ndan Rizeli Mehmet Kaptan yönetimindeki Üsküdar gemisi hava kuvvetli lodos, şiddetini devamlı artırıyor. Gemi biran evvel hatta 7 dakika önce hareket ediyor. 5 dakika sonra geminin üzerinde bir hortum gemi ikiye ayrılıyor. Oraya yakın mesafede bulunan denizaltı ve savaş gemileri imdada yetişiyor, toplayabildikleri toplanıyor. Gemi kaptanının gemi batmadan cankurtaran yeleğiyle gemiyi terk ettiği söyleniyor. Ama daha sonra ağlarla deniz altını tarama esnasında    ağlara takıldığı cenazelerin gömüldüğünde nereye gömüldüğü de meçhul araştırmaya gelen kızlarına da doğru haber verilemiyor. 400’e yakın kişinin de suda boğularak, donarak sahile vurduğu, o zamanki haberlerde yorumlar, rakamlar değişiyor. Ama muhalefet partisinin devamlı suçlamaları vs. vs. vs. uzuyor.

3- Sonuç ve Yorum: Olayın üzerinden yıllar sonra çok değerli, inanılır, güvenilir İzmit kökenli bir dostun bana söylediği hemen kıyıya çok uzak bir yerde olup, çokları kıyıya erdiği halde o fabrika atıkları asitli suların, erkek genital organlarının (bilhassa testis bölgeleri) çok zayıf olup, ağır tahrik neticesin öldüklerini, bayanların o bölgelerinin daha kalın ve yağlı olup fazla etkilenmediğini hiç veya çok az kayıp verdiğini arz etmesi üzere bu habere karar kıldım. Bilgilerinize arz olunur. Yorumlar size ait…