Askerde grubumuzdan Karadenizli bir arkadaş Karadeniz fıkraları anlatırdı.

Askerde grubumuzdan Karadenizli bir arkadaş Karadeniz fıkraları anlatırdı. 20 kadar genç Karadenizli gurbete çıkmışlar bir yerde mola veriyorlar. Aşağıda akan çayda bir tilki geçiyor biri ha bu tilkinin kuyruğu suya teğdi, teğmedi iddia kavgaya dönüşüyor 2 kişi kalıyor sonuçta Haso ile Memo yoluna devam edip 5 sene sonra ikisi dönüş yolunda yine ynı yerde buluşup akıllarına geliyor. Teğdi teğmedi Haso galip geliyor ve memlekete yalnız dönüyor.
Gazete okumuyorum bilgisayar kullanmıyorum ev telefonu ile yetinip TV ana haberleri izlerken dünya şampiyonluğu kazanmış bir pehlivanın lise diploması gerçek miydi yoksa sahtemiydi.  Bir dedikodudur almış başını gidiyor. Eh bu sene corono virüs salgınıyla Kırkpınar güreşleri yapılmadı. Uydu Tv’lerden ülkemizin çeşitli yörelerinde yapılan güreşleri de seyredemedik. Aklıma hemen 1948 yılı 8 yaşındayım. Uzunköprülü olup babam beni Kırkpınar’a götürmüştü. 2 tana baş pehlivan biri Babaeskili İbrahim, biri Sındırgılı Şerif yani Türkiye’nin genel durumu açlık yokluk sefalet merak etmiştim. İki baş pehlivan Sındırgı nasıl bir yer ilimiz anneler derneği  6.12.2018 temel OBAM otele 5 günlük gezi düzenledi. Sındırgaya girmeden Uşak Simav yolunda bir gün Sındırgı’ya gezi düzenlendi. Kırağı yağmış su birikintileri buz tutmuş ilçeye girerken  2,5-3,5 metre ebatlarında bir levha Pehlivan Yatağı Yağlı Dere’ye Hoş geldiniz  yazıyordu. Mehmet Ali Yağcı gibi bir çok pehlivan orada yetişmiş. Bir dere yatağı buz tutmuş bir dere yatağında dumanlar tütüyor. Sındırgının pazarı imiş epey yerli kişilerle görüştüm.
1991 yılında emekli olunca kızım Eskişehir İktisat Fakültesinde okuyordu. Baba orası çok soğuk dedi Balıkesir’e yerleştik. 1994 yılı Temmuz ayı olacak Kurt dere yağlı pehlivan güreşleri olacağını 2 adet meraklılar için belediye otobüsü görevlenip kamyon garajından kalkacağını öğrendim. Nasip oldu cihan pehlivanı Kurt dereli Mehmet pehlivanın anıt mezarı güreş stadyumu ve Ahmet Taşçı tribünü yazıyor. Poyraz kısmına 4/1 bölümü tribün baş güreşlerde Ahmet Taşçı ile Saffet Kayalı güreşti. Taşçı kazandı. Taşçı’yı takdir ettim tribün yaptırmış.
Çocukluğumda tercüman gazetesinde Murat Sertoğlu eşli bir pehlivan başlığı altında tefrika yayınlıyordu. Her akşam babam oku şu pehlivanı diyordu. Kahvelerde olsun bilhassa berber Şinasi’nin dükkanında sıra beklerken kel Aliço’nun 27 yıl Kırkpınar kazandığını yeni yetişen pehlivanları güreşte altın aldığı zaman Kemaneye geçtiğini yani sakatlanıp bir daha güreş tutamaz hale geldikten sonra Çorlu tarafından bir güreşte rakibi buna bir kazık vuruyor. Arkadaş senin adın nedir diye sorduğunda Bekir diyor. Bunun karası da var mı diyor. (Zamanın meşhur Kazıkçı Karabekir)
Devamı yarın…