Bugün 16 Aralık 2020

Bugün 16 Aralık 2020: kırk gün kadar önce 7-11-2020 cumartesi günü sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TCM. Bankası Başkanı Sayın Murat Uysal’ın görevden alınarak daha ünce hazine ve maliye bakanlığı görevinde bulunan Sayın Naci Ağbal’ı göreve getirmiş olup, adı geçenin ilk icraatı 10,25 te buluna faizi 15,00 çıkararak dövizdeki aşırı dalgalanmayı durdurmuştur. Bugün Naci Bey açıklamalarda bulundu.
Yorum: Türkiye serbest piyasa işlemleri yönünden uluslararasına açık olduğundan faiz, döviz, borsa vip (vadeli işlemler piyasası:100 milyar liralık listede yazılı mal alıyorsun %10, 10 bin lira ödeme yapıyorsun bu arada alıp, satıyorsun üç ay sonunda ödüyorsun). Yabancılar borsa şirketlerinin %65’ine sahip oldukları istedikleri gibi piyasayı yönlendirdikleri döviz alıp, sattıkları hükümeti köşeye sıkıştırıp faizleri yükselttikleri arada ekonomik krizler yaratıp, ülkemizin bütün kazançlarını sömürüp çok büyük paralar kazandıklarını her zaman  TV ekonomi kanallarında izliyordum.
Şubat 2001 yılında çok büyük ekonomik kriz yaşandı. Günlük faizler %2500’ü buldu. Bunun sonunda dünya bankasında görevli sayın Kemal Derviş’e ekonominin başına getirildiği adı geçen 25 Nisan 2001’de TCMB yetki ve salahiyetlerinin Avrupa düzeyine çıkararak asli görevinden fiyat istikrarı sağlamak olduğunu ayrıca SPK (sermaye piyasası kurumu) PPK (para piyasaları kurumu) BDDK (bankacılık, denetleme, düzenleme kurumu) yetki ve salahiyetlerini artırarak başlarına da uzman kişileri getirerek real ekonomiye dönüştürüldüğünü (bir zamanlar kendi bankalarını soyup, çuvallarla para kaçırdıklarını TV kanallarından hep izlemiştik sorumlusu yoktu.)
Bugün sayın Naci Ağbal kırk günlük bu zaman sürecinde piyasanın değişik kesimlerinde danışarak ‘’Meşveret Allah’ın kitabında yazılı danışarak iş görülmesi’’ asli görevinden fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu %5’lere indirmek ana politika aracı olarak repo ihalelerine bir haftaya indirip bankaların gerçek ihtiyacına göre hareket etmek olup TCMB’sının dövizini arttırmak olup, daha sonra ekonomi uzmanlarının görüşleri açıklandığında yapılacak olanlar sonu ekonomide ışığın net görüleceğidir.
Evet naçizane: 81 yaşındaki bendenizin yorumu eskiden bütün kötülüklerin anası içkidir denilirdi. Türkiye’deki bütün kötülüklerin anası enflasyondur. Depremlerde iskambil kağıdı gibi yıkılan kamu ve diğer binaları; her sene binalarda kullanılacak malzemenin Bayındırlık Bakanlığınca birim fiyatı alınıp, yapılacak binaların keşif özeti çıkarılıp, ihale metni hazırlanıp Basın İlan Kurumu gönderilir. Büyük şehirlerde intişar eden en az üç gazeteye ilan verilir ve ihale günü Eylül ayını çoktan bulmuştur. Enflasyon %60’ı bulmuştur. İl Bayındırlık Müdürlüğü’nün yetkilileri altı ay geçici oturma izni daha sonra daima izin sağlık merkezine yapılan 2 blok 12 dairenin üst katları 8,9 yerden aktığını Bayındırlık yetkililerine Sağlık Grup Başkanımız söylendiğinde. Bizler yağmurlu havalarda üst katlarda şemsiyeyle oturuyoruz denilmiştir. Yorumlar size ait.