Şükürler olsun ki emekli olduğum 1991 yılından itibaren borsa ile ilgileniyorum.

Şükürler olsun ki emekli olduğum 1991 yılından itibaren borsa ile ilgileniyorum. Emekli sonu Balıkesir’e yerleştim. Tuğra menkul değerlerde emekli ikramiyemi değerlendiriyordum.  Bir çok arkadaşlarla tanıştım birbirimize çok değerli bilgiler aktarıyorduk. Derken 1994 krizi yaşandı. 2005 yılında Çin’in dünya ticaret merkezine kabulü ile bütün dünya ülkelerinin ihracat dengeleri bozulmuş olup 2008 yılı çok büyük kriz yaşanmış ve ‘’İMKB’’ İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 80 binlerden 20 binlere inmiş ve bir çok arkadaş büyük zararlara uğramış olduk. 1998 yılında Çanakkale’ye geldim. Eti borsa Fatih camiinin yanındaki binada yeni açıldı. Hatta Balıkesir’de açılmıştı da Çanakkale’ye açmaya gidiyoruz demişlerdi. ‘’Dış Ticaret Göstergeleri’’ internette mevcut ayrıca ‘’Cari işlemler Dengesi’’ yani Türkiye 1923 yılında beri bu bilgiler mevcut yakın zamana kadar hep borçlu yaşamıştık. Tabakhanede çalışırken çok değerli laflar konuşulurdu. Bazı yeni türedi zenginler için gömleği beyaz ama sabunu veresi derlerdi.
Türkiye de olduğu gibi bir çok ülkede dönem dönem bu krizleri yaşıyordu. Bir zaman Brezilya da enflasyon o kadar büyümüş ki her şey günlük hesaplanıyormuş. Türkiye de 2001/21 Şubat’ında çok büyük kriz yaşadı gecelik faizler binde 2500’ü buldu. En büyük şans sayın Kemal Derviş gibi dünya bankasından görevli iken ekonominin başına getirildi. Evvela 25 Nisan 2001 de Merkez Bankası Başkanlığını Avrupa düzeyine çıkararak fiat istikrarını sağlama görevinde ki yetki ve salahiyetleri arttırdı. Ayrıca SPK (Sermaye Piyasaları Kurumu) BDDK Bankacılık Denetleme ve düzenleme kurumu PPK Para Piyasaları Kurumu gibi kurumlarda yetki ve salahiyetleri arttırarak real ekonomiye yani alın teri ekonomisine geçilmiştir.
2002 yılında iktidara gelen AK Parti MB Merkez Bankası olanaklarından hiç yararlanamadı. Eskiden ‘’bas parayı bul karayı al parayı’’ üretim katiye yoktu. Borsaya korte olmuş şirketlerin 3-6-9 ve yıllık bilançolarında esas faaliyet dışı karlar geçiyordu. İlimizde eski cezaevi satış yerine sanıyorum (emniyetin karşısı) ÇT odası binasında OYAK Menkul Değerler faaliyet gösteriyor. Ersin bey görevli  üç sene önce sevgi hanım isminde bir bayan görevli idi hemen hemen her mesai günü beni arıyordu. Bir ara boş kaldı sonra Sinem isimli biri başladı oda arıyordu. Boşlukta olduğu sıra arkeolojiden mezun 7 yıldır iş bulamayınca bir bayanı götürdüm. Bilgisayardan son derece tecrübeli dedim. Yalnız SPK’ın üç parmak kalınlığındaki bilgileri mutlaka ezberleyip arada bir açtığı imtahanlardan belge alınması gerektiğini  söyledi. 25 Kasım günü üç adet  değişik  ekonomi TV kanallarında borsa yatırımcısının 1,800.000 ulaştığını yabancılar satışa geçtiği halde borsanın yükseldiği iki sıfırı atılmıştı. 135,500’ü gösteriyordu. Yorumcular ilk defa böyle bir olayın yaşandığını yorumluyorlardı. MB başkanı ile Hazine ve Maliye Bakanının değişmesi son derece yerinde olmuştur. Selamlar olsun…