Türkiye’m büyüksün. Sözde değil özde büyüksün. Artık büyüklüğü uluslararası ölçümlere göre büyüksün.

Türkiye’m büyüksün. Sözde değil özde büyüksün. Artık büyüklüğü uluslararası ölçümlere göre büyüksün. Dünyanın en saygın The Economist dergisi Türkiye ekonomisinin son zamanlarda çok güçlü temellere oturduğunu yazıyor. G7 dünyanın en zengin ülkeleri, saygın gazeteleri, havaalanı büyüklüğünde farklı bölgelerde, iki adet şehir hastanesinden bahsediyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Türkiye’nin Corona Virüs’e karşı en ciddi önlemleri aldığını ve en az zarara uğradığını bütün ülkelere karşı emsal gösteriyor.

Yorum; 12 yıllık serbest çalışma hayatım sonunda 1966 yılında İmroz sağlık merkezi ayniyat saymanlığı görevine ortaokul mezunu diplomam sayesinde başladım. O zaman ortaokul mezunu dahi bulunuyordu. Tıbbi aletler defterinde ameliyat malzemeleri made in Pakistan yazıyordu. Ayrıca Belya sağlık merkezi de kapanmış onları da bize göndermişler. Türkiye 1970’li yılları Türk Lirası Koruma Kanununa göre idaresi yokluklar, kuyruklar ve 1979’un son günleri rahmetli Demirel’in 70 cente muhtacız yankılarıyla kapandı.

1980 yılı başlangıcı ile Türkiye’de Türk Lirası Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilip, 24 Ocak 1980 Türkiye’mizi yeni ufuklara taşıyacak kararlar alındı. Mimarlarından birinde Adnan Kahveci bilinir 01.01.1983 tarihi ile sağlıkta ‘koruyucu hekimlik’ alanında çok büyük statü değişikliğine gidildi. Daha önce Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde imal edilen 12,13 civarındaki aşılar Dünya Sağlık Örgütü ile ortak çalışma neticesi Rusya’da imal edilmesine, bölgesel aşı depoları kurulmasına, çocuğun ana rahmine düşmesinden itibaren gebelik takibi doğumundan itibaren de aşılamaları takibi sağlık teşkilatına sorumluluğu ile verildi. Yani 4 derecede Rusya’dan teslim alınan aşılar soğuk zincir içinde şehirlerde ve köylerde köy grup ebeleri tarafından yapılmasına karar verilip o günden bugüne çok sağlıklı bir nesil yetiştirmişiz. O günlerde Türkiye Enterkontinantel Sisteme de başlandığından elektrikli aletlerin çoğalması ile aşıların korunmasında herhangi bir değişiklik olmadığı ve son derece sağlıklı bir nesil yetişmiştir.

2020 yılı başlangıcı ile Amerikan Başkanı Trump’ın ağzından çıkacak iki kelime ile para piyasaları allak bullak oluyordu. Bizim ekonomi uzmanları da uluslararası spehlatin ve maniplatörlerin Türkiye’nin kısa vadeli ödemesi gereken şu kadar döviz borcu var. Döviz eskiden aslanın ağzındaydı, midesinde deyip vatandaşın şubat ayı ortalarında 7,26 liradan istasyonda trene bindirildiğini gördüm. 80 yaşımın 5,6 ay üzerindeyim ama Allaha şükürler olsun bakar kör değilim. Türkiye her an saniye saniye, dakika dakika, 3 saat saat, gün gün dünya liderliğine gidiyor. Şimdiden 80 yaşımı aşmış bir kişi olarak tebrik ediyorum. Hayati fonksiyonlarım çok yerinde, bir 80 yıl hiç tereddütsüz yaşarım. Öyle mutluyum ki en saygın ekonomi profesörleri dahi IMF’siz olmaz bir an evvel masaya oturmalı diyorlardı ama oluyormuş. Faizler enflasyonun altına düştü. Vay nasıl olur diyorlardı ama oluyormuş. Bayram öncesi ve bayram sonu 40 dairelik sitemin 7. katındayım 318 metre karelik köprü ayakları tamamlandı. Her akşam ışıklarını görüyorum. 6.kat ve 4.kattakiler taşındılar. Akşam çöpleri alan hizmetliye sordum faizler çok düştü yeni daire alıp taşındılar dedi. Haberleri izliyoruz son derece sevindirici haberler ama ben tabakhane eğitimi görmüşüm kuduracak köpek cami duvarına işermiş derlerdi. O zaman bilmezdim. Bu ülkede kazanılan her 100 liranın 85 lirası faize gidiyor bir çivi çakılmıyordu. Arada bir kriz oluyordu. 1994 yılı 6 haziranda 50 milyonluk kupürler halinde 34 milyon lira civarında yatırıp geçici makbuz karşılığı 3 ay sonra 500 milyon yüzde 200 faizle borçlanıldı. Bende sıraya girdim ha geliyor ha gidiyor öğlende iptal dediler. Ertesi gün gazete ön sahifelerinde hazine vatandaşın güvenini kazandı başarılı bir ihale gerçekleştirdi yazıyordu. İşte hırçınlaşmanın sebepleri paradan para kazanma bitti o yıllar. Büyük sanayi şirketleri 3,6,9 ve yıllık bilançolarında esas faaliyet dışı karlar, faiz, döviz vs. bir tek üretim yapılmıyordu. Sonuç: Corona Virüs salgını ile bir zaman dik duran başlar ekseni etrafında yamuldu, şimdi battı balık yan gideri oynuyorlar. Başarılı hükümet yetkililerine saldırılar bundan dolayı oluyor. Ermeni Agop Efendi; “Ey benim güzel madamım benim gücümün üstünde şeyler istersin. Hep ister canınız cenneti ama günahları bırakmaz” demiş.

TEŞEKKÜRLER
112 Vefa Destek Grubu görevlilerinden Fatma Yılmaz dün akşam 7 Temmuz 2020 Salı günü 3 ayım doldu o gün son dedi. 3 ay müddetle çok çeşitli konularda 65 yaş üzeri bizlere son derece çeşitli konularda hizmette bulunan Çanakkale Valiliğince oluşturulan 112 vefa destek grubuna teşekkürlerimi arz ederim.