Dünden devam

Dünden devam
Aliço kazığı yemiş kıpırdayamıyor. Arkadaş senin adın ne Bekir diyor.  Bunun karasıda varmı diyor var diyor. Pes deyip güreş sonlanıyor.
Kırkpınar yağlı güreşleri olsaydı bu sene 657’mi olurdu tam bilmiyorum. Ata sporu gelenekleri var. Baş güreşlerde yağlanırlar kura çekerek eşleşirler. Cazgır ismini özelliğini nereli olduğunu söylediği 3 adım öne çıkar. Misal karşıdan gelir tatar tozu dumana katar bu pehlivana Künderi Orhan pehlivan derler evvel Allah kündeye aldı manda olsa sırt üstü yere atar. Hayır gelmez hayır gelmez kovanına bal yapmayan arıdan Ağustos ayında ekilen darıdan sabahları yataktan kocasından sonra kalkan karıdan evlerinde tüttürülmeyen bacadan camilerde sesi kısık hocadan yatakta karısına sırtını dönüp yatan kocadan da hayır gelmez. İncir ağacından oklava olmaz mısır unundan baklava olmaz her ananın doğurduğundan da pehlivan olmaz. Paça kaparsan boyunduruk çeker, sarma vuruşan yanbaş yapar kündeyi atarken topuk keser alta düştüm diye yerinme üste çıktım diye sevinme el elden üstündür arşu alaya kadar deyip çal davulcu der güreşler başlar.
Çanakkale’mizde bu yönden zengindir. Çardak yağlı güreşlerinin Kırkpınar’dan sonra çok uzun yıllardan beri Türkiye de ikinci olduğunu biliyorum. Çan güreşleri ve Kepez güreşlerinin her sene yapıldığını biliyorum. Benim hikayem ÇASEMDER korosuna 2014 yılında bir bayan başladı. Nedime Hanım Kız Meslek lisesinde koro çalışması 10 dakika arada üst katta çay yapılıyor. Buyur çay içelim dedim tanıştık. Lapseki ilkokul müfettişiymiş zamanla babasının Özbek köyünde Dursun Güzel başaltı pehlivanı olduğunu babasıyla anlaşamayıp Manisa’ya gidip eki pehlivan dedem sahip çıkmış. Evini yap kızımı sana vericem demiş. (bir pehlivandan duymuştum o zamanlar güreş sonu halktan temenna çekip para toplanırmış çok meraklıları vardır varlıklıdırlar çok para toplansın diye duymuştum. Babam evi yapmış annemi almış bizi üç kardeş yetiştirmiş diye anlatmıştı.) Kırkpınar’dan orta boy kırdan da bir birincilik madalyonu varmış. Geçen sene 2019 20 Temmuz Çan güreşleri aklıma geldi. (daha sonra küçük çocuğu var diye bizden ayrılmıştı) Telefon ettim Çanakkale’de olduğunu 2017 yılında tam bugün 20 Temmuz da babasının vefat ettiğini isabet olup aradığımdan çok memnun olduğunu söyledi. Bu sene aynı tarihte aradım eşi Zeki Bey de öğretmen yeni Bursa’ya taşındığını çocuklarının istikbali için böyle bir karar verdiğini söyledi. Çan seramik fabrikası patronu İbrahim Bodur çok çeşitli dallarda müzik, güreş vs sponsorluğunu yapmıştır. Ürfettin Çekmece çok güzel güreşler yapardı. 1960 yıllarda Berga Cami yararına her sene yapılan güreşte Kırkpınar baş pehlivanlarından kör Sezai ile baş güreşlerde çok güzel bir güreş yapmışlardı. İnşallah güreş meraklılarına bir nebze olsun yardımcı olmuştur.
Selam olsun