Çok sayın aziz ve kıymetli okurlarım.

 

  1. Birçok konularda öyle değişik olayların gelişmesinde ki zamanın önemi bir bakıyorsun daha dünkü çocuklar onlar bile en küçük bir tecrübesi olmadan ülkeler çıkmış aya biz kalmışız yaya. Ben bu ülkenin 15 Kasım’dan itibaren 83 yaşındayım her saniye dakika gün ve yılını yaşamışım. O bakımdan bütün yaşanan olumsuz olayları sizin de okuyunca ülkemiz ne türlü acı gerçeklerden geçtiğini konular hakkında biraz daha hak vererek gerçekleri daha güzel algılayacaksınız. 1950 yıllarında ülkemizin bütün ilçelerinde ortaokullar açıldı. Ben şanslı imişim ki 1951 yılında okula başladım. Zaman sürecinde liseler ve her geçen günler okullar açıldıkça insanlarında genel durumları yükselmeye başladı. O yıllar 1950-1960 arası yokluklar, kıtlıklar, ihtiyaçlar arttıkça bu ihtiyaçlar ne yazık ki tam karşılanamıyor. Bir atasözü var. Tenceresinde pişirip kapağında yiyiyoruz. Bu arada İstanbul Boğazı’nın ihtiyaçları daha önemi arz ettiğinden yeni bir vapur alınmış. Daha önce kullanılmakta olan Üsküdar vapuru o günkü ihtiyaçları karşılamamasına esas Körfez’e verilmiştir.
  2. Günlerden 1 Mart 1958 Cumartesi o zaman mesai devlet daireleri olsun okullar olsun saat 13.00’te sona eriyor. İzmit’teki orta dereceli okullara bilhassa lise bölümlerine Gölcük, Karamürsel, Değirmendere gibi karşı sahilde bulunan 600 civarındaki öğrencileri ulaştırmak üzere Üsküdar vapuru Rizeli Mehmet Kaptan yönetiminde İzmit Limanından ayrılacak. Hava çok kuvvetli lodos ve her dakika şiddet artıyor. Kaptan anons ederek gemi vaktinden 7 dakika önce limandan ayrılıyor. Fakat acı bir tesadüftür ki ayrılıştan beş dakika sonra geminin üzerinde beliren bir hortum gemiyi ikiye ayırıyor. Oraya yakın mesafede bulunan denizaltı savaş gemileri imdada yetişip toplaya bildiklerini topluyor. Kaptanın beş dakika önce gemiyi terk ettiği söyleniyor. Ama daha sonra ağlarla yapılan deniz dibi taramasında ağlara takıldığı ve karışıklık esnasında cenazesinin de nereye gömüldüğü hakkında araştırmaya gelen kızlarına doğru haber verilemiyor. 400’e yakın cesedin boğularak sahile vurduğu bu arada rakamlar sebepler devamlı değişiyor. Muhalefet partisinin devamlı suçlamaları vs. vs. vs.
  3. Sonuç ve Yorum: Yıllar sonra güvenilir bir dostun açıklamaları şöyle birçokları ulaştığı halde kıyıda mevcut fabrikaların asitli suların bilhassa erkek genital organların (bilhassa testis bölgeleri) çok zayıf olduğundan tahriş neticesi bayanların o bölgeleri daha kalın yağlı olup, çok az veya hiç zarar görmediği bana çok daha uygun geldiğini. Bu arada o bölgelerde her sene anma törenleri düzenlendiği acıların paylaşıldığını bilgilerinize arz ederim.