Sayın okuyucularım. Dış ülke araştırmacıları her hangi bir konuyu yerinde inceleyip araştırıp meydana çıkarıyor. Bizlerde bunları rehber bilip bazı konulara açıklık getiriyoruz.

 

  1. Okurlarımızın konuları hür iradelerine belgeleri sunuyoruz. (önceleri bu konuyu köşe yazımda nedenlerini açıklamıştım)
  2. 2 Şubat 2020 Pazar günü araştırmacı bir Bayan Kudüs’ün güneyinde bir beldeyi ziyareti sonunda anlatıyor. Kudüs’ün güneyinde tarihin derinliklerinden gelen Yahudiliğe ait bir mezhep mi veya tarikat mı desem. Adeta çok özel bir beldeye giriyor girişte bir eve talebi üzerine kabul ediliyor. Çok kalabalık bir aile fotoğrafı erkekler çok güzel giyinikler uzun sakallı haham efendiden ve kadınından bilgi alınıyor. ‘kadınlar erkeklere hizmet etme kutsallığı üzerinde yetiştirildiklerinden’ kapalı giyiniyorlar. Aileleri dışında hiçbir erkekle el sıkışmıyorlar. Saçlarının çok bakımlı olduğunu söylediğinde peruk kullandıklarını esas saçın bir tek telinin bile görülmesinin İFFET sayılıp son derece günah olduğunu söylüyor. Ayrıca bir hafta sonra evlenecek bir bayan kayınvalidesinin yanında kuaförde özel bir peruk yaptırıyor. Evlendikten sonra esas saçını yalnızca kocasının görebileceğini söylüyor.
  3. Ayrıca özel bir mekan da 7 adet orta yaşlı bayanlardan biri ile tanışıp sorduğumda bayan kocasının erkek egemenliği üzerine kurulu bu düzende her zaman aşağılayıcı davrandığını ve bu yüzden boşandığını üç adet çocuğunun babaya verilip üç buçuk senedir de göremediğini anlatıyor. Bir bayana kontrol hapı kullanıp kullanmadığını soruyor. Cevabı hahamdan izin çıkarsa diyor. Nereden yardım alınıyor anlayamadım. Bu düzenin herkesi koruduğunu yine de hayatlarından memnun olduklarını söylüyor. Bende çocukluk yaşlarımda kulağımda hala mevcut olan tembihleri hatırlıyorum. Kızlara sürekli olarak kocanız dövse de sövse de karşılık vermeyeceksiniz. Zira cennet onların ayakları altındadır derlerdi. Kızı evlenen bir baba artık gelin ata binecek baba evinden koca evine baba bak kızım diyor. Bu evden beyaz gelinlikle çıkıyorsun gittiğin yerden de beyaz kefeninle çıkacaksın. Artık bu eve misafir olarak gelebilirsin gibi tembihler.
  4. Beraber çalıştığımız bir bayan Bayburtlu babası bakkalmış. Tuhafiye falanda satıyorlar. Esnaf dükkanların da bir cam kap içinde şekerleme olur müşterilere ikram. Ben babama yardımcı diyor. Erkek kardeşim geldiğinde hemen ona bir şeker verip oğlan evladıdır da bizim ocağımızı bu tüttürecek vs vs. babam kalbinden ameliyat oldu. 4 gece refakatçı iskemle üzerinde uyudum uyandım. Bu günde ben vardım diyor. Kadın cinayetlerinin sebebi de erkek egemenliğine bağlı olduğuna kuvvetle kanaat sahibi olduğumu bilhassa boşanma sonucu bunu kabul edemediğini yaşam esnasında da böyle bir olayın olabilmesine de hiç aklımdan geçirmediğim. Bilginize arz ederim. Bu belgeler birçok ülkeye ihraç edildiğini sanıyorum. İran hala uzun zamandan beri baş örtüsü iyi örtmediği için soruşturma için alındığı yerden ölüsünün çıkışı İran’a çok pahalıya patlamıştır.