Ne yazık ki hayatla mücadele de o kadar çok kendimizi geliştirip başarılı olmaya çalışıyoruz ki ve başarılı da oluyoruz.

 

  1. Ne yazık ki hayatla mücadele de o kadar çok kendimizi geliştirip başarılı olmaya çalışıyoruz ki ve başarılı da oluyoruz. Yalnız sağlığımızı da unutuyoruz en verimli çağımızda bir de bakıyorsun kalp krizi seni alıp götürüyor. Allah biz her ümmete orucu farz kıldık diyor. Ama her dinin orucu değişik. İmroz Adası’nda Rum komşu Matmazel Argiro’ya sormuştum. Kırk gün kandan gelen et süt balık yumurta yasak yalnız bitkisel beslenme ve sağlıkta koruyucu hekimlik hükümet tabipleri ile tedavi edici sağlık merkezine ait tam yirmi yedi defter mevcuttu. Ve kasabaya ait köylere ait defterlerde ölümlere ait yaşları seksen yılın üzerinde görünüyordu demek ki bir yılda kırk gün dahi yaşın uzamasına sebep oluyor.
  2. Bir gün esnaf muayene defterini üç ayda bir kontrole getiren ressam Palio Pulo ile odada muhabbet başladı. Vejetaryen üyesi imiş bir çocuk duydun mu kasaptan et çalmış, balık çalmış, nedir ağaçta elma armut vs. çalar şu çekmecene elma koy mis gibi kokar. Et koy üç gün sonra kötü kokar diye epey açıklamalarda bulunmuştu. Her sene Alaçatı ot yemekleri festivali koronadan iki sene yapılamamış, bu sene yapıldı. Ve üç gün önce Fethiye’nin Göcek Beldesinde de bayanlar çok güzel ot yemekleri hazırlayıp festival düzenlemişler, izledik. Çocukluktan ailemizden görüp alışmak lazım aslında ülkemizde yararlı çok güzel bitkiler mevcuttur. Bu sene ayrıca Urla enginar günleri tertip edilerek bir haftaya yakın etkinlikler yapıldı. Ne kadar faydalı bir bitki olduğunu öğrendik. Enginarın dolması olurmuş. Taze bakla gibi bazı yemeklere de katılıp çok lezzetli hale geliyor.
  3. Sayın okuyucularım insan yaşamını etkileyen tarih boyunca o kadar çok hastalık gelip geçmiştir ki bir gün onları unuttuk. Mesela C vitamini noksanlığından ileri gelen bir hastalık skorpit Dünya Sağlık Günü nisanın ilk haftası olup bakanlıkça o yıl bir konu işlenir ve bütün sağlık kurumlarına dağıtılır. Bazı Japonya gibi Çin gibi uzak denizlere açılıp aylarca denizde yiyecekleri yalnızca pirinç ağırlıklı C vitamini yok bu insanlarda diş etleri dökülüyor. Kuvvetten kesilip takatsiz kalıyorlarmış. Şimdi bunları düşünüp sağlığımızın ne kadar çok tecrübelerle kontrol altına alındığını ve Dünya Sağlık Örgütünün de varlığı ile birçok bulaşıcı hastalığın tamamen imha (çiçek gibi) edildiği verem sıtma ve buna benzer birçok hastalığın tamamen yok edilip veya çok aza indirildiğidir. Selam olsun.