Tam 23 yıl evveldi.

  1. Tam 23 yıl evveldi. Günlerden Salı gece 03.02 de zelzele oldu. Bozcaada’dayız. Komşu arkadaşın sabahtan bağına gidip üzüm keseceğiz. Zelzele hakkında pek bir haberimiz olmadı. Üzümler şu kadar kasa kamyona sarılarak İstanbul haline gönderildi. (daha sonra öğrendiğimize göre üzümler hemen satılmış, insanlar üzüm ekmek yemiş) 16 Ağustos Salı gece adada iskelede geziniyoruz. Hava da çok büyük bir acayiplik var. Çok puslu bir hava dalga dalga dumanlar esiyor. İnsanlar da hayretlerini saklamıyorlar. İnşallah iyi olur diyorlar. Meğerse büyük Gölcük depreminin adeta habercisi imiş.
  2. Bağdan saat 14.00 te geldik. Televizyon haberlerinde merkezi Gölcük olup, 7.4 şiddetinde ki deprem o bölgeleri çok fazla etkilemiş hatta İstanbul’da da çok büyük zayiatlar olmuş. Binaları gösteriyorlar, iskambil kağıdı gibi üst üste. AFAD olsun bilhassa askeriyemiz enkaz kaldırmada çok büyük çalışmaların yapıldığını canlı tespit edildiğinde çalışmalarda oraya ağırlık verildiğini ve enkazdan canlı çıkanları gösteriyor. Bazıları yarı baygın şeklinde son derece acı bir gün yakınlarını kaybedenler ağlıyor. Deprem dede dediğimiz zelzele insanı öldürmez binalar öldürür diyordu.
  3. O yıllar bu günlere göre çok daha geri kalmış ülkeler sıralamasında olup, enflasyon % 100’lerde. O günlerde bende devlet memurluğumdan biliyorum bilhassa devlete ait binaların yapımında her yıl inşaatta kullanılan bütün malzemelerin fiyatı tespit edilip o yılın nisan ayında da tamamlanır. Hemen binanın keşif özeti hazırlanır ve büyük şehirlerde ki Basın İlan Kurumlarına gönderilir. Basın İlan Kurumunca o şehirde intişar eden üç ayrı gazeteye ilanlar verilir. İhale günü ihaleye girecekler muhasebe veya mal müdürlüğüne ihale bedelinin %7 buçuğunu yatırır. Kazanan %15’ini yatırır. (bunlar hisse senedi vs. açıklanan evrakı mümbiteler olabilir) ve yer teslimi ile inşaata başlama işleri eylül aylarını bulmuş olup inşaatlar tam sıhhatli olarak gerçekleşmekte kalitesiz eleman ve buna benzer birçok malzemenin tasarrufuna gidilir. Bir bakıyorsun aynı zelzele bölgesinde kimi bina tam yıkılmış kimi çok az zarar görmüş. İnşallah ülkemizin ekonomisi olsun kaliteli iş gücü olsun her geçen gün lehte artarak inşallah böyle acıları bir daha yaşamayacağız. Selam olsun.