1955’li yıllarda Kıbrıs’ta Makarios isimli bir papaz adada ki Türklerin çeşitli baskılarla adadan kaçırılıp olduğu gibi adanın hâkimiyetini Rumların eline geçirmesini sağlamak ayrıca Yunanistan’ın

 

  1. 1955’li yıllarda Kıbrıs’ta Makarios isimli bir papaz adada ki Türklerin çeşitli baskılarla adadan kaçırılıp olduğu gibi adanın hâkimiyetini Rumların eline geçirmesini sağlamak ayrıca Yunanistan’ın da Türk köylerini basarak bir cinayet şebekesi kurup sık sık Türk köylerini basarak toplu cinayetler işleyerek hemen her akşam bu üzücü haberleri izliyorduk. Daha sonra bir Türk subay Dr. Fasıl Küçük Rauf Denktaş tarafından bu Rum çetelerine karşı mücadele etmek üzere ‘Türk Mukavemet Teşkilatı’’nın kurulduğunu öğrendik. Ayrıca 1958’li yıllarda kamuoyu oluşturmak ve bunu bütün ülkelere duyurmak amacı ile organize ile sık sık büyük şehirler başta olmak üzere mitingler düzenlenmekte radyolardan naklen yayınlanmaktadır.
  2. Yine böyle bir gün mitingden radyo ile yayın esnasında tabakhane de izliyoruz. Çok ateşli bir konuşma yapan milliyetçi son derece etkili yorumu arasında arada halkın temposu ya ya taksim ya ölüm sesleri tekrarlanıyor. Kabartma Türkün ayranını Kıbrıs’ta yapar. Kurban bayramını babam o hararetli akışa öyle bir kaptırmış ki adeta kendinden geçmiş kapı açıldı. Komşulardan bir meslek arkadaşı içeri girdiğinde hadi bunların hepsi yallah yallakçı demesi ile babam hemen adamın gırtlağına sarılıp söylenmeye başladı. Babamı zor ayırdık.
  3. Kıbrıs Türkiye için adeta tam bir problem olup cinayetler iyice artmıştı. Nihayet Sayın Ecevit ile Erbakan’ın kurmuş olduğu hükümette daha sonra öğrendiğim Sayın Oğuzhan Asiltürk’ün şahsi gayretleri ile Sayın başbakan Bülent Ecevit uluslararası mevcut olan haklarımızın onayı mevcutsa onayı için İngiltere’ye gitti. Geldiğinde durum çok vahim dedi. O gece mecliste çok gizli oturum düzenlenerek 20 Temmuz 1974 Cumartesi günü Kıbrıs’a Barış Harekâtının başladığı haber kanallarından yayınlanıyordu. Daha sonra Kıbrıs’ta ikinci bir harekât  başlatılıp bugünkü mevcut bölgelerde ilhak edilerek bugünkü mevcut topraklarda dahil edilerek Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur.
  4. Gökçeada’da ancak Rum TV yayınlarını izliyorduk. Evlerini, işyerlerini kaybeden Rumlar kadın erkek çoluk çocuk perişan ağlıyorlardı. Onlar kaybetti biz kazandık. Kaybetsek idik şimdi bizler ağlıyor olacaktık. 48 yıl önce gerçekleşen harekat hayırlı olması dileklerimle.