1 Bu sene 1 Temmuz 2022 Cuma günü başlatılan Kırkpınar Güreşleri’ne 55 başpehlivanın katılımı ile 02.07.2022 Cumartesi günü başlanmış oldu.

 
1 Bu sene 1 Temmuz 2022 Cuma günü başlatılan Kırkpınar Güreşleri’ne 55 başpehlivanın katılımı ile 02.07.2022 Cumartesi günü başlanmış oldu. Bu sene adeta daha evvelki senelerde görülmeyen çok büyük sürprizlerle karşılaşmış olup bilhassa Ali Gürbüz’e favori gözüyle bakılıyor ve bu sene kazanması ile üçüncü sene üst üste kazanınca altın kemerin devamlı sahibi oluyordu. Fakat çok büyük sürprizlerle favori gösterilenler hep elenerek üçüncü gün Pazar gününe sekiz adet çeyrek finale kalarak finale Cengizhan Şimşek-Mustafa Taş kalarak Cengiz Şimşek birinci gelerek altın kemeri kuşandı. Sayın spordan sorumlu Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve birçok üst düzey bürokratlar da vardı.
2 Gelenek olarak 2023 yılı Kırkpınar ağalığını açık artırma neticesi 4 milyon 700 bin Lira olarak ve bu yıl ile on ikinci yılını da Seyfettin Selim kazanmıştır. Kırkpınar ağalığının öyle basit olmadığını ayrıca çok büyük emekler gerektiğini bütün pehlivanların otellerde konaklamasının yeme içmesini her zaman onlarla ilgilenmesi gerektiğini TRT haberin görevlisi Fatih Ata’ya arz ediyordu. Ayrıca Sayın Fatih Bey güreşe önem veren Balıkesir, Antalya ve bazı belediye başkanları ile de röportajlar yaparak izleyicileri bilgilendiriyordu. Bu arada cazgırlar olsun bilhassa Kırkpınar pehlivan, ağa, cazgır ve davulsuz en az bu dört unsurun gerekli olduğu ve pehlivanlar salavatla mücadeleye salındığı bunu yanında yağcı yazıyor sırtındaki gömleğinde baş yağcı da oluyor. Ayrıca bezci, davulcu ve zurnacı özel kıyafetleri ile büyük bir gelenek kıran kırana sonunda yenenle yenilen el sıkışarak birbirlerine sarılıyorlar. Çırak ustasını yenerse elini öpüyor ‘Bu bir spordur’ denip her şey sahada kalıyor. Bu gelenekler en küçük bir değişikliğe uğramadan 661 yıldır devam ediyor.
3 Spor: İnsanoğlu doğal gücünü karşısındakine gösterme sanatı olup, birçok dallarda gelişmiş ve her sporun kendine has özelliği olduğudur. Son yıllarda ülkemiz de spor yönünden birçok dallarda gelişmiştir. Pehlivanlıkta cazgırlar mani okuyup güreşçinin adını soyadını özelliklerini sayarak pehlivan on adım önde yerini alır. Mesela ‘İncir ağacından oklava olmaz, mısır unundan baklava olmaz. Pirinç pilavı yapamayan hanımlardan başarılı ev kadını olmaz. Karşıdan gelir tatar, tozu dumana katar. Bu pehlivana kündeci Ahmet pehlivan derler, evelallah kündeye aldığı manda olsa sırt üstü yere atar. Çal davulcu’ deyip güreşler başlar.