Kanser eski yıllarda iler yaş hastalığı olarak tanınıp herkesçe pek bilinmiyordu ama artık bununda öyle ileri yaş özelliği kaybolmuş olup normal bir hastalık haline gelmiştir.

Kanseri ayrıca ülkelerin yönetilmesine de misal olarak verebiliriz. Mesela bir ara Türkiye’de yönetimlerde irade zayıflığı zamanlarda istenildiği gibi hareketler başlamıştır. Bilhassa üniversitelerde sık sık olaylar çıkarılıp öğretimi engellemek her tarafta istenildiği şekilde hareketler gümrüklerde tam görev yapılamayıp her türlü kaçakçılık uyuşturucu kaçakçılığı ticareti terör örgütlerinin ve bazı mafya vs. nin işlediği faili meçhul cinayetler askeri darbeler bu olayların hemen hemen hepsine kanserleşme denir.

  1. Hemen hemen bütün kurumların çalışmaları sonu yeni aybaşlarında başbakanlık devlet istatistik kurumuna gönderilir. Öyle savsaklamak yok mesela 2021 yılı Türkiye’de 1 milyon 65 bin 911 kişi nüfus artışı olup 84 milyon 680 bin 243 kişi olmuştur. Ayrıca ben sağlık merkezinde görevim olmadığı halde her üç ayda bir. Yatan hastaların istatistiğini il sağlık müdürlüğüne gönderiyordum. Oranın istatistik memuru bütün yataklı tedavi kurumlarının istatistiği bilgilerini birleştirip, bakanlık istatistik şubesine gönderilip değerlendiriliyor. İstatistik formlarında, bütün hastalıklar 99 ana başlıkta toplanıyor. Mesela iskemik kalp hastalıklar romatizmal kalp hastalıkları gibi. Endemik bölgeler tespit ediliyor. Mesela Edremit, Ayvalık, Burhaniye, gibi zeytinyağı kullanan beldelerde kalp ve damar hastalıklarına az rastlandığı karalahananın bol tüketildiği beldelerde guatr. Endemik bölgeleri psikiyatri hastalarının çok fazla çıktığı beldelerde sularında insan psikiyatrisinin normal çalışmasına esas maddenin tamamen yok veya çok olduğu. Tavsiye de bulunmak haddim değil ama Uludağ kar sularının bir depoda toplanıp gerekli ilaçların maddelerin ilavesi ile bütün içme suyu satanların sularını buradan temin etme hususudur. Ülkemizde her türlü işlemin kayıtları mutlaka tutulmakta olduğudur.
Kanser eski yıllarda iler yaş hastalığı olarak tanınıp herkesçe pek bilinmiyordu ama artık bununda öyle ileri yaş özelliği kaybolmuş olup normal bir hastalık haline gelmiştir. ‘’Kanser’’ insan vücudunun herhangi bir organının mesela karaciğerinin bir hücresinin normal üreme ve çoğalma dışına çıkıp istediği gibi üreme ve çoğalmaya başlamasına denir. Kanaat odur ki bu hastalığın genç kuşaklarda da görülmesi düzensiz bir hayat, yaşayanları çok sigara içenler sıhhatine düşkün olmayanlarda daha fazla görüldüğüdür. Yine sevindirici bir haber son günlerde yine Türk doktorlarının çeşitli araştırma ve deneyimleri sonucu kanserin tedavisine esas ilacın bulunduğudur.