Ben 1939 model olup çoktan çağ dışında kalmama rağmen yine de eskiler; pulluğu yine koca öküz çeker derlerdi.

Ben 1939 model olup çoktan çağ dışında kalmama rağmen yine de eskiler; pulluğu yine koca öküz çeker derlerdi. Bana benzer bir çok tarihin derinliklerinden gelen atasözleri konuşulurdu. Ama o zaman çocuktuk pek anlamazdım. Sonradan teknolojinin gelişimiyle bir çok değerler yok olup gitti.

  1. İnsanın aramızda bir çok anlaşmazlıklar hasıl olurdu. O zaman mahkemeler yeni kuruluyor avukatlık mesleği daha gelişmemiş dilekçeleri arzuhalciler yazan mahkemeleri dava vekilleri takip ederdi. Ben öyle biliyorum ama gruplardan biri gel hele eğri oturalım doğru konuşalım deyip eğri oturup en doğruları dobra dobra konuşup mesele hallolurdu. Kesin sonuca varılırdı. Anlayabildiğim kesin sonuç almak için eğri oturma işin formülü imiş.
  2. Yirmi tana dostum olacağına bir tane hasetçin olsun (muhalefetin olsun) derlerdi. Çocukluğumda babam mahalle bakkalı idi. Lamba şişesi üretemiyordu. Yerlisi 20 kuruş Avrupalısı 32 kuruştu. Tek parti sistemi vardı. Her şeyi çok iyi çok deniliyordu. bugün ne kadar kuvvetli muhalefet o kadar başarı artık. Dünyanın ileri ülkeleri (İHA’ları ‘insansız hava araçlarını’ taktir ediyor.)
  3. Adam koyunları için diğren sırtında biçtiği otları toplamak için tarlasına giderken anızı yakmışlar orta yerinde bir yılan yardım çığlıkları tıslıyor. Adam diğreni uzatıp orta yerinden dengeleyip kaldırınca yılan sıyrılıp adamın boynuna dolanmış. Şimdi seni ısırıp zehirliyeyim mi demiş. Adam etme eyleme ben seni ölümden kurtardım dese de: Allah beni canlı varlıkları ısırıp, zehirlemek için yaratmış benim görevim bu demiş.
  4. Ben 25 yaşında 1966 yılı olabilir. Moralim çok bozuk. Ey Allah’ım bana 26 yıl ömür vermişsin. Allah bereket versin. (insan çaresiz kalınca çok kanaat sahibi oluyor.) Bir çok akranım çocukluk çağını geçemedi. Ama beni 40 yaşıma erdirirsen o da senden olsun dedi. O zaman 40 yaşına erebilmek sanki erişilmesi çok güç idi. Verem, sıtma, frengi, sefalet, kanser, ileri yaş hastalığı olduğu için bilinmiyordu.
İlçe hopörlerinden İmroz Sağlık merkezine Ayniyat saymanı alınacak. Ortaokul mezunu olmazsa ilkokul mezunu diye ortaokul mezunuyum kazanıp işe başladım. 40 yaşına ne zaman geldim. Yaşamın ağrılığı40 kantar yaşadıkça artar derlerdi hiç anlamadım. Şu an 81 yaşındayım. Kendime göre dalımda gonca tomurcuk çiçek bile açmamış yaşındayım. Ay başı eder düt düt paralar cebe girer lüp lüp ortam çok güzel ey Allah’ım ben senden 40 yaş ömür istedim sen 80 verdin. Bir 80 daha yaşamak hakkım değilmi. Siz söyleyin Sayın Cumhurbaşkanım. Cümlesine selam…