Bu yıl gerek dünya ya gerekse ülkemize pek iyi gelmedi afetler, yangınlar, kazalar Corona salgını daha neler neler oldu.

Bu yıl gerek dünya ya gerekse ülkemize pek iyi gelmedi afetler, yangınlar, kazalar Corona salgını daha neler neler oldu. 2020 Allah’ın izniyle sağ salim ve bundan sonra acılar yaşanmadan sona erer. Yeni yıl umutlar güzelliklerle gelir.
Çanakkale sanırım yanılmıyorumdur Türkiye’ nin en sakin en huzurlu, olaysız kentlerinden biriydi. Belki de birincisiydi. Ancak 2020’ nin kötü gidişatı Çanakkale’mizi de etkiledi bu yıl sürekli olay üstüne olaylar yaşanır oldu. Kavgalar cinayetler, kazalar aklınıza gelmeyecek ne varsa adeta yaşanır oldu. Allah beterinden hepimizi muhafaza etsin.
Bu hafta üzüldüğüm olaylardan biriyle başlayayım. Beş yaşında bir yavrumuzun açık kalan bir elektrik panosunda elektriğe kapılarak vefat etmesine üzüldüm. Allah Rahmet Eylesin. Bu panolar genellikle kilitlenir ama çoğunlukla kilitler paslanıyor ya kilit takılmaz ya da tel ile bağlanır. Şehir içersin de birçok pano bulunması ve her panoya takılan kilitlerin anahtarlarının elektrik işletmesinde görevlilerin yanlarında taşıması muhafazası zordur. Anahtarları taşımak pratik olmaması bazen de eskimiş paslanmış ya da anahtarı kayıp kilitler sorundur. Biran evvel elektrik arızasının giderilmesi için kilit kırılmak zorunda kalınır. Bu durumda ödenek yokluğundan yeni kilit almak zordur. Bu durumda panolar kilitlenmek yerine tel ile bağlanır ya da Allaha emanet kapısı her an açılmaya müsait iliştirilerek kapatılır ve kazaya davetiye çıkar.
Bu konuda önerim. Elektrik şirketi bu tür panolarda kullanılmak üzere Kilit firmalarına sadece şirkete özel değişik tip kilitler yaptırılmalıdır. Böylece panolardaki kilitleri açabilen tek anahtarı olan yüzlerce kilitle panolar kilitlenmelidir. Hatta bu kanunen zorunlu hale getirilerek elektrik panolarının emniyetleri sağlanmalıdır.
Geçen hafta beni şoka uğratıp gerçekten çok üzen bir haberle başladı. Koyu Galatasaray’ lı güler yüzlü candan bir arkadaşımın vefat haberiyle şaşkına döndüm. Orta yaşın baharında güzel bir insanı kaybettik. Haberi duyunca önce duymadığım bir hastalıktan ya da bir trafik kazasından öldüğünü düşündüm. Orta yaştaydı bildiğim kadarıyla sağlıklıydı. Ölümü konduramadım Hakan’a. Ama bir serserinin bıçak darbeleriyle ölümünü bir türlü kabullenemedim. Çünkü Hakan iyi, efendi sakin güzel bir insandı.
İki çocuklu bir aile babası sevgili Hakan Metin cumartesi akşamı çocuklarının isteği üzerine hep beraber çorba içmeye Alman Sokağına çorbacıya gidiyorlar. Bu esnada kendisine insan diyemeyeceğimiz bir şahıs ya da bir mahluk ile ortamda bir huzursuzluk yaratıyor. Önemsiz bir konudan dolayı bir kargaşa ve tartışma çıkıyor. O toplum, insan düşmanı mahluk yanında taşıdığı bıçakla etrafa saldırıyor.Karşısındakinin bir insan olduğunu bile düşünmeden Sevgili Hakan Metin’i defalarca bıçaklıyor. Sevgili Hakan’ı ağır yaralıyor hem de çocuklarının gözü önünde.
Bu arada olay esnasında bir başka vatandaşta saldırganın hışmından nasibini alıyor. O da defalarca bıçaklanarak ağır yaralanıyor. Bu arkadaşımız yoğun bakımda bir süre kaldıktan sonra kurtuluyor. Ama Sevgili Hakan, güler yüzlü güzel kardeşim tüm müdahalelere rağmen kurtarılamıyor. Hunharca katlediliyor ve vefat ediyor. Hakan Metin, geride babalarına en çok ihtiyaç duyacakları yaşta boynu bükük aslan gibi iki çocuk, eşini çok seven gözü yaşlı bir eş, çocuklarını kardeşlerini kaybetmiş çaresizlikten yıkılan aileler, benim gibi olayın şokundan uzunca süre kurtulamayan üzüntüsü tarifsiz yüzlerce arkadaş dost seven geride bıraktı. Allah Rahmet Eylesin Sevgili kardeşim, arkadaşım, Hakan, Mekânın Cennet Olsun, Nurlar içinde uyu.
Malumunuz, bu günlerde gündemde olan bir konu ise bir süre önce bir kadına dayak atan bir erkeğin kadını dövülmekten kurtarıyor. Ancak itiş kakış esnasında kadını döven adamı bıçaklayarak öldüren Kadir Şeker olayı var.; Kadınlara şiddeti kabul etmeyen her zaman karşısında duran biriyim. Kesinlikle KADINA ŞİDDETE HAYIR diyorum.
Ancak bu olayda dikkat çekmek istediğim bir konu var. Kadir Şeker tamamen iyi niyetlerle şiddete maruz kalmış bir kadın için olaya müdahil olup adamdan kurtarıyor. Kadını kurtarmasını kutluyorum ve bu davranışı sonuna kadar destekliyorum. Fakat kadını kurtardıktan sonra oradan ayrılırken saldırgan erkek tarafından arkadan saldırılıp boğazı sıkılıyor (İfadesine göre) yerde bir süre boğuşma oluyor. Boğazı sıkılma esnasında Kadir Şeker can havliyle cebindeki bıçağı çıkarıyor ve şahsı bıçaklıyor, öldürüyor. Burada bana garip gelen insanlar cebinde neden bıçak ya da silah taşır. Ben 53 yaşındayım bugüne kadar Kurban Bayramı dahil hiçbir gün yanımda bıçak kesici alet ya da silah taşımadım. Halada böyle bıçak taşıyanları anlamam anlayamadım. Bıçak taşımak nedir ya? Normal bir insan neden bıçak taşır hele ki Kadir Şeker özelinde hiçbir olaya karışmamış sakin efendi üniversiteye hazırlanan birinin cebinde Bıçağın ne işi var. Sonuç ne oldu adam bıçaklandı ve öldü. Kadir şeker ise hapiste eğer silah, bıçak olmasaydı; Bıçak yada silah olmasaydı biraz kavga biraz boğuşma bir iki kırık biraz morluk olurdu.
Umarım Şiddet mağduru kadını kurtarma niyeti ve saldırıya maruz kaldığı esnada meşru müdafa olarak değerlendirilip serbest kalır. Zira cezalandırılacak olursa Kadına şiddetin önüne geçmek bir yana bundan sonra olaya müdahale edecek bir Allah’ın Kulunu bile bulamayız. Eğer Kadir Şeker bıçak taşımasaydı hem hayatı mahvolmazdı hem de anlık kavga nedeniyle yada kavga esnasında istem dışı biri ölmezdi.
Üstte anlattığım gibi yine bir bıçaklı kişi nedeniyle arkadaşım Hakan Metin’ ve her yıl onlarca kişi bu tür olaylardan hayatlarını kaybediyor.
Ateşli Silah taşımanın normalleştirildiği günümüzde şiddetin önüne geçmek mümkün değil. Silah taşıyan birilerine yasal izinler bile çıkarılıp makul bir olaymış gibi gösterildiği bu durumlarda bıçak veya kesici alet taşıyanların önüne geçilemez. Ne Polis ne Jandarma bu kişilere engel olamaz, onun için silah ve kesici alet taşımak kesinlikle yasaklanmalıdır. Yasaklanmalıdır ki ocaklara ateş düşmesin aileler dağılmasın geride gözü yaşlı eşler, çocuklar kalmasın.  Ne Hakan Metin’ler kara toprağa ne de kazara katil olan Kadir Şeker’ler hapishanelere düşmesin. Silahsız kavgasız olaysız huzurlu sağlıklı günler geçirmek dileğiyle
.