Bu sene 94. Oscar töreninde ilk kez Müslüman bir aktör kısa film dalında ödül aldı.

Pakistan kökenli İngiliz aktör Riz Ahmed, "The Long Goodbye" kısa filmi ile törenden ilk Oscar ödülü aldı.
ABD'nin Los Angeles kentindeki 94. Oscar Ödül töreninde, bu yıl canlı aksiyon kısa film dalında ödül alan  Riz Ahmed’in ödülü almak için sahneye çıktığında söyledikleri çok enteresan geldi bana. Ahmed, "Bu, bir yere, hiçbir ülkeye ait olmadığını hisseden herkes içindir. Yalnız değilsiniz. Sizinle orada, geleceğin olduğu yer olan barışta buluşacağız" ifadelerini kullandı.
 
Senaryosunu filmin yönetmeni Aneil Karia ile birlikte yazan Riz Ahmed, 13 dakikalık "The Long Goodbye" filminde ırkçılığa ve nefrete karşı mücadele eden bir aile üyesini canlandırıyor.

Riz Ahmed, "Sound of Metal" filmindeki işitme engelli davulcu rolüyle geçen yıl da Oscar'a aday gösterilmişti. Akademi Ödüller'inde 2017'de "Moonlight" filmindeki performansıyla Mahershala Ali, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülü ile Oscar kazanan ilk Müslüman aktör olmuş, 2019'da da "Green Book" filmindeki rolü ile aynı dalda ikinci ödülü kazanmıştı.
Savaşın, açlığın, ayrımcılığın, ötelemenin, göçlerin ve ölümlerin olduğu dünyada Riz Ahmed’in sözleri bence çok anlamlı.  
Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü Üç Maymun filmiyle Nuri Bilge Ceylan'ın dediklerini hatırlarsınız Cannes'den üçüncü ödülünü alan Ceylan da o zaman yaptığı kısa konuşmada "Ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum" demişti.
Riz Ahmed de onun altını çizdi ve “Yalnız değilsiniz” ifadelerini kullandı.
Sanata adanmış gönüllerin ve yeteneklerin verdiği mesajlar insanları birleştirici ve güzel enerjiler yaydığı sürece daima umut vardır…